Andrea Marcolongo: Bistroumni jezik

0
281
Naslovnica knjige (Foto: vseknjige.si)

Devet epskih razlogov, zakaj ljubiti grščino ter zgodba o Grkih, grščini in grštvu.

Bistroumni jezik je literarizirana pripoved o tem, kaj starogrški jezik je ter kako so stara grščina, stari Grki in grštvo vplivali na razvoj Evropejcev, njihovih jezikov in kultur. Knjiga ni namenjena le bralcem s klasično izobrazbo, temveč je primerna za vse sladokusce, ki si želijo razširiti obzorja ter videti in vedeti več. Ni le klasični vodnik po stari grščini, temveč zgodba o nekaterih posebnih podobah veličastnega in elegantnega starogrškega jezika.

Knjiga Bistroumni jezik na poljuden način predstavlja ozadje starogrškega jezika, za katerega velja, da je kot potomec praindoevropščine ohranil nekatere značilnosti svojega prednika.

Čeprav danes ne vemo, kako so stari Grki izgovarjali posamezne besede, saj se nam zvočna podoba jezika ni ohranila, pa iz ohranjenih zapisov (npr. iz Homerjevih epov Odiseja in Iliada) lahko vsaj opazujemo jezik, v katerem se je starodavno ljudstvo pogovarjalo z bogovi na Olimpu. Posebno zanimiv je avtoričin pedagoško-didaktični pristop. Kot grecistka se skozi poglavja pomika z držo profesorice, ki želi bralce navdušiti za danes mrtvi jezik s pripovedovanjem osebnih anekdot, s katerimi se je morala soočiti kot dijakinja in študentka. Iz vsake njene besede veje ljubezen do tega magičnega jezika, ki je kasneje močno zaznamoval tudi staro cerkveno slovanščino, iz katere so se skozi stoletja razvili slovanski jeziki, vključno s slovenščino.

Knjigo lahko naročite TUKAJ.