Bodoči dijaki so na informativnem dnevu zbirali informacije o srednjih šolah

0
258
Gimnazija Vič (Foto: STA)

Učenci devetih in osmih razredov osnovnih šol so petkov in sobotni informativni dan izkoristili za zbiranje informacij o srednjih šolah, kamor bi se želeli vpisati. Prvi vtisi so povečini dobri.

 

Devetošolca iz Logatca sta se v petek udeležila informativnega dneva na ljubljanski Gimnaziji Vič. Kot sta pojasnila, se zanimata za gimnazijski program, ker še nista prepričana, kateri poklic si bosta izbrala, in ker nameravata šolanje kasneje nadaljevati na fakulteti.

“Na Gimnazijo Vič sem prišel, ker sem o tej šoli slišal veliko dobrega. Lani sem si že ogledal Gimnazijo Idrija, zdaj pa sem želel videti še, kako je v Ljubljani. Danes mi je bilo všeč, ker so nas vključevali v predstavitev in nam pripravili veliko različnih kvizov, sestavljali smo domine ipd., pa tudi, ker so nam šolo predstavili dijaki,” je povedal Artur.

“Predura se mi zdi malo prezgodnja, ob 7.10. Če si vozač, se je treba zelo zgodaj zbuditi,” je dejal. Všeč pa mu je, ker imajo na šoli veliko interesnih in obšolskih dejavnosti, med odmori organizirajo medrazredna tekmovanja “in se res potrudijo, da so učenci zaposleni”.

Njegovemu vrstniku Matiji iz Logatca je bila všeč interaktivna predstavitev gimnazije in to, da so lahko dijake povprašali o njihovem mnenju in izkušnjah na šoli. Popoldne si bosta ogledala še ljubljansko Gimnazijo Ledina. Kot je pojasnil Matija, se je za to odločil, ker šola ni preveč oddaljena in ker jo obiskuje tudi njegova sestra, tako da je o njej že veliko slišal.

Devetošolka Pia iz Ljubljane je dopoldne obiskala Gimnazijo Šiška. Predvsem ji je všeč lokacija, ki je samo deset minut hoje od doma. Po informativnem dnevu ima dober občutek. “Učitelji in dijaki imajo dober odnos. Še vedno so spoštljivi, ampak se dobro razumejo,” pravi. Ker je gimnazija manjša, se ji zdi, da so dijaki med seboj zelo tesno povezani.

Sicer jo zanima splošna gimnazija, ne športni oddelek, po katerem je Gimnazija Šiška najbolj znana, a čeprav je poudarek na športu, nima občutka, da bi bili dijaki splošne gimnazije kaj manj pomembni.

Sicer njena prva izbira ostaja Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija, a bi si zlahka predstavljala, da bi hodila tudi na Gimnazijo Šiška. Popoldne gre pogledati še Gimnazijo Šentvid, v soboto pa na Ledino.

Devetošolec Miha je obiskal Šolski center Kranj, kjer je prisluhnil predstavitvi programa računalniškega tehnika. “Za to smer sem se odločil, ker že od majhnih nog rad delam z računalniki. Tudi moj oče je programer in vedno sem ga rad opazoval pri delu. Upam, da bom na tem področju uspešen,” je povedal.

Blaž, ki se namerava vpisati na Srednjo elektro-računalniško šolo Maribor, smer elektrotehnik, je kljub odločenosti o izbiri ocenil današnjo predstavitev šole za zelo koristno. “Bilo mi je zelo zanimivo, saj so mi še podrobneje predstavili poklic, ki ga želim izbrati. Od viška glava ne boli,” je dejal. Glede vpisa ga ne skrbi. “Imam dovolj točk, nikoli še ni bilo omejitve. Me pa malo skrbi glede nove družbe, novega okolja, saj se bom moral zdaj voziti iz vasi v mesto. Res me zanima, kako bo, a v življenju je vsaka stvar koristna, na takšen ali drugačen način,” je dodal.

C. R., STA