V petek in soboto informativni dnevi za dijake in študente

0
287
Študenti na Filozofski fakulteti UL (Foto: STA)

Srednje in višje šole ter fakultete bodo v petek in soboto v znamenju informativnih dnevov, na katerih bodo bodoči dijaki in študenti v živo in virtualno nabirali informacije o nadaljevanju izobraževanja, izbiri in spremembi poklica ter razvoju kariere.

 

Fakultete bodo mladim vrata odprle v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri. Izjema sta ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko, ki bosta v petek mlade sprejeli že ob 9. in 14. uri oz. ob 11. in 15.30. Višje šole pa bodo dijakom vrata odprle različno.

Na večini srednjih šol pa bodo informativni dnevi v petek potekali ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Na šolah, ki so objavile vabila na informativne dneve, dijakom obljubljajo ogled šole s podrobno predstavitvijo predmetov in različnih dejavnosti.

Svetovanja na enem mestu

Številni so že trdno prepričani o svoji izbiri, mnogi pa ostajajo neodločeni, kako nadaljevati šolanje in kaj izbrati. “Informacij je veliko, pomembno pa je, da so dijaki še pred informativnimi dnevi seznanjeni s pogoji za vpis, pa tudi s tem, kaj fakulteta ponuja,” je za STA povedala Maja Dizdarević z ljubljanske univerze, odgovorna za razvoj dejavnosti kariernega svetovanja.

Izpostavila je svetovanje na enem mestu v zavodu Cene Štupar, ki se je začelo v ponedeljek in poteka še do sobote, od 11. do 15. ure. “Svetovanja izvajajo različne organizacije, ne samo visokošolski zavodi, ampak tudi študentski servis, zavod za zaposlovanje, centri za odrasle, namen pa je ravno ta, da posameznika na kraju samem dejansko podpremo pri njihovem nadaljnjem odločanju za izbiro izobraževanja,” je pojasnila. Do torka so imeli 25 prijav učencev in dijakov za svetovanje, ki zaenkrat potekajo preko video povezave, ker veliko mladih prihaja iz oddaljenih krajev. “Interes je, pričakujemo, da ga bo še več, predvsem fizičnega obiska na kraju samem, zlasti v petek in soboto,” je še dodala Dizdarević.

Za vse, ki razmišljajo, kateri študij izbrati, tudi ljubljanska univerza v petek od 8. do 17. ure in v soboto od 8. do 14. ure odpira vrata rektorata na Kongresnem trgu. V visokošolski prijavno-informacijski službi bodo za bodoče brucke in bruce organizirali osebna svetovanja, na katerih bodo lahko s strokovnjaki, poznavalci študija in univerze, preverili svoje študijske želje in pričakovanja, delavnico prepoznavanja interesov in pomoč pri preračunu pričakovanega števila točk.

V pomoč tudi študentske in dijaške organizacije

Mladim bodo, tako kot vsako leto, tudi tokrat v pomoč študentske organizacije. Tako je ljubljanska študentska organizacija (ŠOU) za bodoče bruce pripravila prenovljeno informativno brošuro z vsemi opisanimi ljubljanskimi fakultetami in akademijami. V brošuri je predstavljeno tudi delovanje ŠOU in obštudijsko življenje. Dijake bodo v petek in soboto na fakultetah pričakali študenti, ki jim bodo priskočili na pomoč pri vseh vprašanjih in dilemah. Prav tako načrtujejo terensko ekipo študentov, ki bo pomagala tistim, ki niso iz Ljubljane, z navigacijo po študijskih središčih.

Tudi mariborska študentska organizacija bo s svojimi informatorji na fakultetah pričakala dijake in jim nudila potrebne informacije glede študija in obštudijskega življenja. Dijake pozivajo, da izkoristijo priložnost, da na posameznih fakultetah od študentov pridobijo čim več informacij. Fakultete se bodo bodočim študentom sicer predstavile v živo, del aktivnosti in predstavitvenih dejavnosti pa organizirajo tudi na spletu, preko skupne spletne točke informativni.um.si.

Na primorski univerzi pa bodo v petek člani primorske študentske organizacije skupaj s predstavniki študentskih svetov fakultet bodočim študentom postregli z različnimi uporabnimi informacijami na njihovih družbenih omrežjih. Poleg tega bodo, tako kot vsako leto, mladim na voljo za nasvete tudi na Čevljarski ulici 27 v študentskem centru. V petek univerza organizira tudi brezplačen avtobus, ki bo začel pot v Murski Soboti, potrebna pa je prijava. Ključne korake dijakom univerza podaja tudi v t.i. Plonk listku za dijake.

Za pomoč o nadaljnjem izobraževanju pa bodo dijakom in osnovnošolcem na voljo člani dijaških skupnosti. Nabor informacij lahko najdejo tudi na spletnih straneh šol oziroma portalov, kot sta portala Dijaški svet in Slovenske srednje šole.

Dan odprtih vrat tudi v študentskih in dijaških domovih

V okviru informativnih dnevov bodo potekali tudi dnevi odprtih vrat študentskih domov, kjer bodo stanovalci bodočim študentom v živo in virtualno predstavili utrip študentskega življenja in jih povabili na voden ogled študentskih naselij. Dan odprtih vrat bo v petek na sedežu študentskih domov.

Prav tako bo dan odprtih vrat dijaških domov, ki so sicer namenjeni dijakom, a tudi študentom višjih šol, ki zaradi študija na oddaljeni šoli začasno bivajo izven domačega okolja. V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince sicer predvidenih skupaj 2094 postelj.

Za študente univerzitetnega izobraževanja je v prihodnjem študijskem letu na voljo skupaj 20.241 vpisnih mest, za študente višjih šol 11.915, za srednješolce pa 26.066 mest.

C. R., STA