Ela Peroci: Med pravljice

0
814
(Foto: MK)

Knjiga Med pravljice Ele Peroci je izšla ob stoti obletnici rojstva Ele Peroci in predstavlja zbirko njenih najlepših in znanih pravljic, brez katerih si tudi jaz svoje otroštva ne predstavljam. Prebiranje in poslušanje njenih pravljic mi je v otroških letih vedno zbujalo občutek varnosti in miru, zato je nova izdaja dobrodošla, zame, ko si bom želele obnoviti stara občutja, in za moje otroke, da bodo tudi oni lahko vsrkali del Elinega pravljičnega sveta. V knjigi je šest legendarnih slikanic z izvrstnimi ilustracijami, ki so se vtisnile v spomin več generacij otrok pri nas. Tri pravljice so za to knjigo ilustrirane na novo.

 

Jubilejna zbirka prinaša devet pravljic, klasik sodobne slovenske pravljice: Moj dežnik je lahko balon, Hišica iz kock, Nina v čudežni deželi, Muca copatarica, Amalija in Amalija, ki so jih ilustrirali izvrstni slovenski ilustratorji: Marlenka Stupica, Lidija Osterc, Jelka Reichman, Ančka Gošnik Godec in Anka Luger Peroci. Staro hišo št. 3 je za to knjigo na novo ilustrirala Tanja Komadina, Smetano Maja Kastelic, Očala tete Bajavaje pa je za to knjigo ilustriral Peter Škerl.

Pri nastanku knjige sta sodelovali obe pisateljičini hčerki: poleg Anka L. Peroci z ilustracijami tudi Jelka Pogačnik z uvodno besedo. Osebno intonirano spremno besedo o »teti Eli« je napisal Peter Svetina.

Pravljice kot pogovor z otroki

Ela Peroci se je znala dotakniti mladih bralcev s posebno milino, lahkotnim prehajanjem v domišljijo in pretanjenim posluhom za njihove stiske. V intervjujih je večkrat poudarila: »Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam.« Zato lahko rečemo, da na Slovenskem tako rekoč ni otroka, ki ne bi odraščal ob pravljicah Muca copatarica, Moj dežnik je lahko balon, Hišica iz kock, prevedenih tudi v številne tuje jezike, so še zapisali na spletni strani MK.

Najbolj brane, nagrajene, priljubljene 

Ela Peroci je prejela za svoje pisanje številne nagrade, med njimi trikrat plaketo zlata knjiga, dvakrat Levstikovo nagrado, dvakrat diplomo Mednarodne zveze za mladinsko književnost (ibby), nagrado Prešernovega sklada in druga priznanja. Njene pravljice dosegajo tudi prodajne rekorde. Od izida pravljice Moj dežnik je lahko balon (1955) je bilo natisnjenih več kot sto tisoč izvodov. In tudi njena najbolj znana pravljica  Muca copatarica je bila natisnjena v več kot sto tisoč izvodih.

J.S.