Imate težave s šolskim delom otrok? Nasvet je na dlani

0
582
(Foto: Freepik)

“Pri nas sta težavi organizacija dela in učenje, ker se jima zdi, da tooooliko delata za šolo …, v bistvu pa efektivno delata približno 2 uri, vse ostalo so pa “zabušavanje” in zafrkavanje in pavze; za mizo pa sta od 9.00 do 15./17. ure.”

 

Se vam to zdi kaj znano? Imate izkušnje z “zafrkavanjem”, zavlačevanjem, jamranjem ob učenju in domačih nalogah?

Večkrat sem namreč slišal od staršev, da se jim zdi, da čisto preveč časa in energije dodeljujejo šoli.

Rad bi izvedel, kje točno je težava in kako vam lahko pomagam.

Če imate kakršnekoli težave s spanjem otrok, vas vabim, da izpolnite kratek vprašalnik na to tematiko s klikom na to povezavo.

Vzel vam bo le nekaj minut, a mi bo pomagal ugotoviti, kaj lahko naredimo skupaj, da bi šolsko delo potekalo bolj gladko.

V zameno vam že danes predajam tehniko, ki bo omejila čas učenja in hkrati dosegla, da bo otrok bolj skoncentriran dlje časa.

Koža za učenje
Nasvet temelji na dveh desetletjih izkušenj z otroki v različnih ustanovah.

Ti otroci so imeli pogosto težave s šolo zaradi težavne preteklosti ali družinskih in socialnih problemov.

Čeprav so otroci hodili na terapijo in skupaj z vzgojitelji reševali svoje težave, smo morali najti način, da bi bila učenje in šolsko delo zanje varen prostor.

Zato smo pri učenju začeli uporabljati ovčje kože.

Lahko je tudi umetno krzno, celo zelo topla, debela odeja je povsem v redu.

S to kožo otroci prekrijejo svoj stol med učenjem. Koža pokrije celoten stol in ko sedejo nanj, začutijo nežen objem volne. Če je prava živalska koža, je občutek primarne varnosti in udobja še toliko večji.

Z otroki se dogovorite, da bodo sedeli na koži samo med učenjem, nato pa jo bodo pospravili. Na hrbtno stran napišite “koža za učenje”.

Predpostavljali smo, da se bodo ob redni uporabi krzna pri učenju njihove ocene počasi izboljšale. In to se je tudi zgodilo.

Ko smo dodali element rutine in posebnega učnega okolja s kožo, so otroci lažje preklopili na “čas za učenje” in se učili ves čas, ko so sedeli na krznu.

Tako, kot je delovalo pri teh otrocih, lahko krzno za učenje koristi tudi vašemu otroku. Sploh, če postane redni del njegove učne rutine.

Pomagala mu bo, da se bo hitreje umiril in lažje osredotočil.

Med delom se bo počutil udobno in varno. Ko boste uvedli učenje s kožo, ga predstavite tako, kot smo ga predstavili mi: “Če boš sedel na tej koži, boš imel boljše ocene.”

“To je dokazano dejstvo. Če mi ne verjameš, bova spremljala tvoje ocene, da se boš o tem lahko prepričal.”

Opozorilo: Poskrbite, da je to “krzno za učenje” in samo za učenje! Če otrok čuti toplino, objem in varnost, medtem ko brska po družbenih medijih ali igra igrice, je namen krzna izničen.

Poskusite in sporočite, kako je šlo! Vesel bom fotografij ali zgodbic.

Če imate kakršnakoli vprašanja ali predloge, pa jih napišite kar v vprašalnik s klikom na to povezavo.

Marko Juhant