Knjiga S Slovani za mizo etnologa dr. Janeza Bogataja med najboljšimi kulinaričnimi knjigami

0
632
Janez Bogataj. (Foto: STA)

Knjiga S Slovani za mizo etnologa dr. Janeza Bogataja je bila izbrana med najboljše knjige v 25-letni zgodovini mednarodnih nagrad gourmand, ki jih podeljujejo knjigam s področja kulinarike. Knjigo je v slovenskem in angleškem jeziku izdal Forum slovanskih kultur (FSK).

S priznanjem gourmand – Best of the Best in 25 years je v Parizu knjigo nagradil Edouard Cointreau, ustanovitelj nagrade gourmand, ki jo podeljujejo od leta 1995, so sporočili iz FSK.

Knjiga S Slovani za mizo še vedno izstopa, ne le po izgledu, ampak tudi po vsebini. Še vedno je namreč edina svetovna monografija o slovanskih kuhinjah. Obenem pa je prerasla v projekt, ki vključuje tudi razstavo, dogodke s pokušino jedi, pripravljenih po receptih iz knjige, ter sodelovanja, denimo s šolami, fakultetami, diplomatskim zborom in organizatorji knjižnih sejmov.

Knjiga S Slovani za mizo je leta 2016 prejela nagrado gourmand za najboljšo knjigo v Vzhodni Evropi, avtor pa je za svoja dela prejel še nekaj tovrstnih nagrad. Tokrat je bila za “najboljše med najboljšimi” izbrana tudi njegova knjiga Kranjska klobasa, še piše v sporočilu za javnost FSK.

Piše: J.S., STA