Muzej novejše zgodovine predstavlja: Razstava Maček Muri in muca Maca

0
1350
Maček Muri in muca Maca (Foto: arhiv Demokracije)

V muzeju novejše zgodovine Slovenije je na ogled fotografsko-dokumentarna razstava Maček Muri in muca Maca, ki je namenjena tako otrokom, starejšim od treh let, kot tudi odraslim. Avtorja Tone Stojko in Andreja Breznik s skoraj 40 razstavnimi fotografijami obiskovalce kronološko vodita skozi 35-letno ustvarjanje Mačje godbe.

Na razstavi bo na ogled originalno gradivo, kot so kasete, zgoščenke, LP-plošča, plakati, ter dokumentarni film o Mačku Muriju, ki ga je posnel Tone Stojko. Prav tako bodo razstavljeni tudi portreti avtorjev Mačka Murija in muce Mace: pesnika in pisatelja Kajetana Koviča, skladatelja Jerka Novaka ter pevke Neca Falk, so zapisali v muzeju.

Muzej novejše zgodovine (Foto: Wikipedia)

Obiskovalci bodo na razstavi izvedeli različne prigode avtorjev ob ustvarjanju glasbenega projekta, razstava pa bo obudila tudi zgodbo o snemanju kasete.

Zamisel o slovenskem glasbenem projektu Maček Muri in muca Maca so Kovič, Novak in Falk začeli razvijati leta 1979 po skupnem glasbeno-gledališkem projektu Zlata ladja. Knjižnega junaka Mačka Murija so želeli preoblikovati še v glasbenega.

Pesmi glasbenega projekta so se do danes preoblikovale v radijske igre, TV muzikale, kasete, zgoščenke in LP-plošče. Koncerti Mačje godbe, ki so postali množično obiskovani, pa so se iz vrtcev, šol in klubov preselili na večje koncertne odre. V novem tisočletju je glasba Mačka Murija in muce Mace prestopila tudi jezikovne meje, tako ju v nemškem prevodu poznajo kot Kater Muri & Kätzchen Matzi v angleškem pa Mury the Cat & Matzie-Catsie.

Razstava bo na ogled do 23. januarja.

Piše: J.S., STA