Na 30. solopevski šoli v Slovenj Gradcu aktivni udeleženci iz treh držav

0
205
Slovenj Gradec. (Foto: VPB /STA)

Opus skladatelja samospevov Huga Wolfa bo tudi tokrat v središču mednarodne solopevske šole, ki se popoldne začenja v rojstni hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu. Do sobote se bodo na že 30. tovrstnem seminarju v interpretaciji samospevov in klavirski spremljavi pod mentorstvom Brede Zakotnik in Vladimirja Mlinarića urili udeleženci iz treh držav.

 

Seminarja se bo udeležilo sedem aktivnih udeležencev iz Slovenije, Avstrije in Nemčije, nekaj pa bo med slušatelji seminarja tudi pasivnih udeležencev.

Zaključni koncert aktivnih udeležencev seminarja bo v soboto ob 11. uri v rojstni hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu, po koncertu pa bodo okrogli jubilej seminarja obeležili tudi s pogostitvijo in druženjem, so za STA povedali v Društvu Hugo Wolf Slovenj Gradec, ki seminar organizira v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem.

Slovenjgraška občina je rojstno hišo poznoromantičnega skladatelja samospevov Huga Wolfa (1860-1903) v Slovenj Gradcu prenovila v okviru priprav in sodelovanja Slovenj Gradca v projektu Evropska prestolnica kulture 2012.

V obnovljeni skladateljevi rojstni hiši je vse od odprtja maja 2011 spominski muzej s stalno razstavo ter dvorano za različne koncerte in druge prireditve. V muzeju so tudi knjižnica in spremljajoči prostori, s stavbo pa upravlja Koroški pokrajinski muzej.

Za izboljšanje prepoznavnosti Huga Wolfa predvsem v slovenskem prostoru in za prepoznavnost dejstva, da je bil rojen v Slovenj Gradcu, si Društvo Hugo Wolf Slovenj Gradec prizadeva vse od ustanovitve leta 1993. Društvo med drugim organizira cikel koncertov Wolf povezuje in mednarodno solopevsko šolo. Projekte, povezane z Wolfom, pa redno pripravlja tudi Koroški pokrajinski muzej.

C. R., STA