Na mednarodnem sejmu Megra v Gornji Radgoni bodo poskusili navdušiti mlade za gradbene poklice

0
497
gradbeništvo (Foto: Pixabay)

Na sejmišču v Gornji Radgoni bodo v sredo, 17. aprila odprli Mednarodni sejem graditeljstva Megra, na katerem se bo predstavljalo 175 razstavljavcev iz 11 držav. 

 

V petek, 19. aprila na zadnji dan sejma, bodo na tako imenovanem karierno izobraževalnem dnevu slovenskega gradbeništva mladim predstavili gradbeništvo od obrtniških do inženirskih poklicev, šol in izobraževalnih sistemov.

Lani so za gradbene poklice poskušali navdušiti 1000 otrok, na enako številko mladih računajo tudi letos. “Gradbeništvo je pravzaprav poklic tisočletja,” je dejal Gregor Ficko iz Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS in dodal, da je danes brez težav mogoče najti službo v gradbeništvu. “Pomanjkanje kadrov kvalificirane gradbene delovne sile, inženirjev, tehnikov je izredno veliko in kdor danes konča katerikoli proces izobraževanja v gradbeništvu, je zaposljiv v naslednjem trenutku.” je še dejal Ficko.

Ficko je napovedal bogato strokovno dogajanje, saj se bo na sejmu zgodilo več kot 15 strokovnih dogodkov, med njimi številni mednarodni. “Dva strokovna simpozija bosta povezana z ekološkimi spremembami in graditeljstvom po posledicah lanskih poplav,” je dejal in dodal, da se bosta na sejmu zgodili tudi dve zaključni konferenci dveh evropskih mednarodnih projektov s področja digitalizacije v gradbeništvu in uvajanja novih orodij in izobraževalnih platform na področju gradbeništva.

C. R., STA