Na odprtju Evropske šole umetne inteligence poudarili pomen prenosa znanja o umetni inteligenci na mlajše generacije

0
433
Slovesnost ob odprtju Evropske poletne sole umetne inteligence ESSAI 2023. (Foto: Bor Slana / STA)

Na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko se je včeraj uradno pričela Evropska poletna šola umetne inteligence. Njen namen je najnovejše in pomembne dosežke na tem področju prenesti na nove generacije mladih raziskovalcev ter jih pripraviti na prihodnost. Do petka se bodo zvrstili številni tečaji in predavanja priznanih strokovnjakov.

“Umetna inteligenca se dotika vedno več področij našega življenja in tudi naše prihodnosti,” je ob začetku poletne šole poudaril vodja programskega odbora Naprednega tečaja iz umetne inteligence (ACAI) Sašo Džeroski. Poudaril je, da je ravno poletna šola odlična priložnost za izmenjavo znanja in izkušenj na področju umetne inteligence ter prenos znanja na mlajše generacije, ki so naša prihodnost.

Del šole je tudi napredni tečaj umetne inteligence na temo Umetna inteligenca v znanosti. Po njegovih besedah je znanost izjemnega pomena predvsem za zmožnost naše družbe, da se odzove na izzive, s katerimi se sooča, od podnebnih sprememb, prehranske varnosti do javnega zdravja.

Interes za poletno šolo je bil izjemno velik. Kot je dejala vodja lokalnega organizacijskega odbora Vida Groznik z Univerze v Ljubljani (UL), na fakulteti gostijo preko 630 udeležencev iz 42 držav iz vsega sveta. V okviru dogodka je na voljo 36 tečajev, ki prikazujejo vso raznolikost umetne inteligence. Na njem bo kar 60 vrhunskih predavateljev pet dni predajalo svoja znanja.

(Foto: Bor Slana / STA)
Ljubljana, Fakulteta za racunalnistvo in informatiko.
Slovesnost ob odprtju Evropske poletne sole umetne inteligence ESSAI 2023.

Med predavatelji je tudi uveljavljen raziskovalec na področju podatkovne znanosti Tijl De Bie, ki se v svojih predavanjih dotika vprašanj pravičnosti in zasebnosti kot dveh temeljev zaupanja vredne umetne inteligence.

Uvodno plenarno predavanje je na včerajšnjem otvoritvenem dogodku imel Jure Leskovec z univerze Stanford na temo grafovskih nevronskih mrež.

“Izredno smo veseli, da se poletna šola posebej v tem postcovidnem času dogaja v živo, da so ljudje prišli v Ljubljano, da se družijo, sklepajo nova prijateljstva in medsebojne povezave,” je povedal predsednik Slovenskega društva za umetno inteligenco (SLAIS) Aleksander Sadikov. Po njegovih besedah je poletna šola za SLAIS in umetno inteligenco v Sloveniji najlepši način za praznovanje 30. obletnice društva in 50. obletnice začetka raziskovanja UI v Sloveniji, ki sta se odvili v letu 2022.

Gre sicer za premierno izvedbo Evropske poletne šole umetne inteligence, ki je nastala z združitvijo poletne šole, ki jo je prejšnji dve leti organiziral evropski projekt TAILOR, in ACAI. Poletna šola poteka pod okriljem Evropskega združenja za umetno inteligenco (EurAI). Poleg UL pri organizaciji sodelujeta Institut Jožef Stefan in Univerza na Primorskem.

C.R., STA