Sloveniji pripadla čast gostiti prvo izvedbo poletne šole Umetne inteligence; poteka v Ljubljani do 28. julija ola umetne inteligence ESSAI & ACAI 2023

0
378
(Foto: Pixabay)

V Ljubljani od 24 . julija poteka premierna Evropska poletna šola umetne inteligence ESSAI & ACAI 2023. Poletno šolo gosti SLAIS, Slovensko društvo za umetno inteligenco, poteka pa na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Poleg Univerze v Ljubljani pri organizaciji sodelujeta Institut Jožef Stefan in Univerza na Primorskem.

Umetna inteligenca (UI) se zadnje čase neprestano pojavlja v medijih, pogosto zaradi dobrih stvari, npr. uporabe UI pri odkrivanju novih zdravil, pogosto pa tudi zaradi strahu in bojazni, da bo škodovala človeštvu. Ljudje so po svoji naravi naravnani k temu, da se bojijo neznanih stvari. Najboljši način za premagovanje, pogosto neosnovanih, strahov je izobraževanje in spoznavanje neznanega.

Slovenskemu društvu za umetno inteligenco (SLAIS) je pripadla čast v Ljubljani gostiti premierno izvedbo Evropske poletne šole umetne inteligence ESSAI & ACAI 2023. V okviru enotedenske poletne šole bo potekalo kar 36 tečajev, ki bodo pokazali vso raznolikost umetne inteligence.

Za SLAIS in umetno inteligenco v Sloveniji je to najlepši način za praznovanje 30. obletnice društva in 50. obletnice začetka raziskovanja UI v Sloveniji, ki sta se odvili v letu 2022.

Poletno šolo bo v ponedeljek, 24. 7. 2023, svečano odprla predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar, ki se bo nekaterih tečajev udeležila tudi sama.

Kaj je ESSAI & ACAI 2023 in kdo so predavatelji?

ESSAI & ACAI 2023 je premierna izvedba evropske poletne šole iz umetne inteligence. Organizirana je pod okriljem EurAI, Evropskega združenja za umetno inteligenco. Nastala je z združitvijo poletne šole, ki jo je prejšnji dve leti organiziral evropski projekt TAILOR (https://tailor-network.eu/) in Naprednega tečaja iz umetne inteligence (Advanced Course on Artificial Intelligence oz. ACAI).

ACAI ima že dolgoletno tradicijo, gre za 20. izvedbo, a z združitvijo v enoten okvir je poletna šola dobila povsem novo razsežnost. Tako bo v okviru enotedenske poletne šole potekalo kar 36 različnih tečajev v treh stopnjah težavnosti in sedmih paralelnih sekcijah.

Poletna šola je primarno namenjena študentom, raziskovalcem in strokovnjakom na področju UI in sorodnih znanosti, dobrodošli pa so vsi, ki jih zanima od bližje spoznati svet UI.

Na poletni šoli bodo predavali ugledni predavatelji iz svetovno priznanih univerz (npr. Cambridge, Oxford, Stanford, Yale, KU Leuven, Sapienza itd.), raziskovalnih inštitutov (npr. CNRS) in podjetij (npr. Google DeepMind, Microsoft Research, VMware).

Tečaji bodo pokrivali zelo raznolike tematike umetne inteligence. Tako bodo na voljo tečaji s področja planiranja in preiskovanja, avtomatizacije strojnega učenja, velikih jezikovnih modelov (kamor spada npr. ChatGPT), spodbujevanega učenja, robotike, nepristranskosti, pravičnosti in zasebnosti v UI itd.

Celotna sekcija ACAI z naslovom “UI za znanost” je posvečena uporabi umetne inteligence za odkrivanje novega znanja na različnih področjih znanosti, npr. biologiji in genetiki, vedah o Zemlji in življenju, formalizaciji znanja, avtomatizaciji znanstvenega raziskovanja, kvantnemu strojnemu učenju itd.

Uvodno plenarno predavanje bo imel prof. Jure Leskovec z univerze Stanford na temo grafovskih nevronskih mrež.

Celoten urnik poletne šole je na voljo na uradni spletni strani https://essai.si.