Dijaki na Mednarodni kemijski olimpijadi osvojili srebro, bron in dve častni priznanji

0
365
Slovenski gimnazijci so na 55. Mednarodni kemijski olimpijadi v Zürichu med 348 mladimi kemiki osvojili srebrno in bronasto medaljo ter dve častni priznanji. (Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije)

Slovenski gimnazijci so na 55. Mednarodni kemijski olimpijadi, ki je med 16. in 25. julijem potekala v Zürichu, med 348 mladimi kemiki osvojili srebrno in bronasto medaljo ter dve častni priznanji. Slovenijo so zastopali Jakob Starec Oman in Gabriel Žnidaršič iz Gimnazije Vič ter Matej Nastran in Nejc Mohorič iz Gimnazije Škofja Loka.

 

Mednarodna kemijska olimpijada je potekala v kampusu Hönggerberg Švicarske državne tehniške visoke šole Zürich. Na olimpijadi je sodelovalo 348 mladih kemikov iz 89 držav, spremljalo pa jih je 272 mentorjev in spremljevalcev. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani so Slovenijo zastopali štirje dijaki, so sporočili iz zveze.

Matej Nastran je osvojil srebrno medaljo, Jakob Starec Oman bronasto medaljo, medtem ko sta Gabriel Žnidaršič in Nejc Mohorič prejela častni priznanji. Udeleženci olimpijade so en tekmovalni dan pet ur reševali praktične naloge v laboratorijih tamkajšnje šole. En dan pa so pet ur reševali zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije.

Slovenske dijake sta na tekmovanju vodila Berta Košmrlj in Andrej Godec s fakultete. Naslednje leto bo olimpijado gostila Savdska Arabija.

C. R., STA