Približuje se 29. slovenski festival znanosti

0
277
(Foto: Pixabay)

Med 26. in 28. septembrom bo v Ljubljani in Kopru potekal že 29. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo pod geslom Vesolje-Zemlja-ljudje. Festival organizirata Slovenska znanstvena fundacija (SZF) ter Univerza na Primorskem pod častnim pokroviteljstvom ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča.

Z geslom letošnjega festivala znanosti Vesolje-Zemlja-ljudje želita glavna organizatorja prireditve že potencialne udeležence spodbuditi k razmišljanju o človekovi povezanosti z vesoljem in še posebej s planetom na katerem živijo, o soodvisnosti od narave, o naravnih katastrofah in nesrečah, pa tudi o napakah, ki jih delajo ljudje ter njihovih posledicah.

Slovenski festival znanosti bo udeležencem omogočil aktivno spoznavanje pojavov, procesov, zakonitosti v zvezi z naravo in človekom s pomočjo naravoslovnih in humanističnih eksperimentov, šovov, delavnic, predavanj, pogovorov, razstav in terenskih ogledov.

Festival znanosti bo letos proslavil spomin na življenje in dosežke matematika in prvega rektorja prve slovenske univerze Josipa Plemlja, biologa in velikega popularizatorja naravoslovja v prvi polovici 20. stoletja (revija Proteus) Pavla Grošlja ter univerzitetnega predavatelja in ravnatelja botaničnega vrta ljubljanske univerze v prvi polovici 20. stoletja, botanika Alfonza Paulina.

Na festivalu se bodo poklonili tudi dvema sodelavcema festivala v prvih dveh desetletjih 21. stoletja, pokojnemu popularizatorju naravoslovja in astronavtike v ZDA in Sloveniji, fiziku Dušanu Petraču ter Eoinu Scottu, dolgoletnemu predsedniku Orkney International Science Festival-a (Škotska), promotorju znanosti in vsestranskega napredovanja družbe v okviru slovenskih festivalov znanosti (ob 10. obletnici smrti).

Osrednji del festivala se bo odvil v Ljubljani, v prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologije Univerze v Ljubljani. Na Obali pa bodo festivalski dogodki potekali na več lokacijah, in sicer v prostorih Fakultete za humanistične študije in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem ter v Arheološkem parku Simonov zaliv v Izoli, ki je del Centera znanosti Univerze na Primorskem.

C. R., STA