Nova francoska ministrica za šolstvo sprožila ogorčenje s kritiko na račun javnih šol

0
250
otrok (Foto: Pixabay)

Nova francoska ministrica za šolstvo Amelie Oudea-Castera se je le nekaj dni po prevzemu položaja znašla pod plazom kritik, potem ko je ob pojasnilu, zakaj je svojega sina pred leti prepisala z javne na zasebno šolo, kritizirala francosko javno šolstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Levousmerjeni časnik Liberation je v nedeljo poročal, da Oudea-Castera svojega sina leta 2009 ni prepisala zaradi odsotnosti učiteljev in posledičnega prevelikega števila nenadomeščenih ur, kot je dejala, temveč zato, ker ga javna šola v nasprotju z zasebno ni želela premestiti v višji razred.

Slednje je v francoski javnosti sprožilo ostre odzive. Ogorčenje so izrazili učitelji in starši, kritike na račun ministrice pa prihajajo tako z levega kot z desnega političnega pola. V vse bolj oseben in oster spor se je med drugim vključila tudi francoska poslanka in vodja skrajne desnice Marine Le Pen.

“Na oblasti so že sedem let in v tem času niso storili ničesar, da bi javno šolstvo znova postavili na noge. Sedaj pa so razočarani zaradi stanja javnih šol, kot da za to niso sami odgovorni,” je Le Pen v petek zapisala v objavi na omrežju X.

Ministrica Oudea-Castera se je danes ob obisku ene od pariških šol na številne kritike odzvala z besedami, da je treba zapreti to poglavje napadov na njeno zasebno življenje, poroča AFP. Iz njenega urada so ob tem sporočili, da naj bi se ta teden začela sestajati s predstavniki šolskih sindikatov.

45-letna Amelie Oudea-Castera je položaj ministrice za šolstvo prevzela minuli teden v okviru reorganizacije francoske vlade, na položaju pa je nasledila novega premierja Gabriela Attala. Nekdanja profesionalna teniška igralka in predsednica francoske teniške zveze ob tem ostaja tudi ministrica za šport, odgovorna za izvedbo letošnjih poletnih olimpijskih iger v Parizu.

C.R., STA