Novela zakona o socialno varstvenih prejemkih: Denarno socialno pomoč prejeli tisti, ki jo zares potrebujejo

0
548
(Foto: Državni zbor)

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na včerajšnji seji soglašal s predlogom novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki ga je v parlamentarni postopek vložila NSi. Predlog prinaša bolj pravično razdelitev javnih sredstev ter večjo socialno varnost posameznika in njegovo celovito obravnavo, so prepričani.

S spremembami želijo po besedah Tadeje Šuštar Zalar iz NSi doseči, da bodo denarno socialno pomoč prejeli tisti, ki jo zares potrebujejo. Posamezniku želijo v primeru stiske ali socialne ogroženosti pomagati preživeti in ga usposobiti tako, da bo lahko znova zagotavljal dostojno preživetje sebe in svojih družinskih članov.

Po predlogu bi se lahko otroški dodatek namesto v denarju tri mesece dodelil v naravi, če bi šola sprožila prekrškovni postopek proti staršem učenca, ki iz neopravičljivih razlogov ne obiskuje pouka. Celovito obravnavo posameznika oziroma družine, ki je v obravnavi na centru za socialno delo, bi se doseglo tako, da bi se po tem zakonu izmenjalo osebne podatke oseb med centrom za socialno delo, zavodom za zaposlovanje ter humanitarnimi organizacijami oz. izvajalci socialnovarstvenih programov.

J.S., STA