NSi: Podražitev vrtcev je posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji!

0
369
(Foto: Freepik)

V NSi ob napovedanih podražitvah cen vrtcev za 14 oziroma celo 17 odstotkov zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje, saj so podražitve posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji in dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki da je padel na pleča staršev. Stroške napovednih podražitev bi moral kriti državni proračun.

V NSi opozarjajo, da bodo napovedane podražitve cen vrtcev ob visokih cenah energije in hrane še dodatno obremenile družinske proračune. V več slovenskih občinah so zaradi višjih stroškov dela, materiala, storitev in živil za otroke napovedali dvig cen programov vrtcev, nekatere so to že storile, je včeraj poudarila poslanka NSi Iva Dimic.

“Govorimo lahko o vseslovenskem množičnem dvigu cen vrtcev, ki ga je z nepravočasnimi in neusklajenimi odločitvami povzročila vlada Republike Slovenije,” je dejala. V NSi vladi očitajo še prepočasno ukrepanje na področju regulacije cen energentov za vzgojno-izobraževalne zavode, ki jo je vlada po besedah poslanke NSi Ive Dimic uvedla šele konec lanskega leta.

Največji vpliv na podražitev vrtcev pa imajo po prepričanju NSi stroški dviga plač pomočnic vzgojiteljic in dvig minimalne plače. “Tega se je vlada lotila nesistemsko in popolnoma amatersko in sedaj se soočamo s posledicami vsega tega,” je dejala poslanka. Kot je poudarila, si vzgojiteljice za svoje delo zaslužijo dostojno plačilo, a vlada za zdaj ni ukrepala primerno, saj je ukrepe sprejemala brez široke javne razprave in strošek podražitev vrtcev zaradi nesodelovanja z reprezentativnimi organizacijami slovenskih občin prevalila na pleča staršev.

“Imamo ministrstvo za solidarno prihodnost, vendar starši v tej draginji ostajajo popolnoma sami. Kot kaže, bo vlada svoje napake in neaktivnosti reševala na plečih družin in njihovih otrok,” so kritični v NSi.

Povišane stroške plač oziroma dela v javnih vrtcih bi morala po njihovem mnenju država kriti iz proračuna, pozivajo pa jo tudi k premisleku o tem, da breme plač javnih uslužbencev v vrtcih v celoti prevzame državni proračun.

“Če vlada s takojšnjim interventnim odzivom slovenskim občinam, zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program, ter zasebnim vrtcem s koncesijo pri dvigu stroškov dela ne bo pomagala, bo s tem povsem izničila učinek nedavnega povišanja minimalne plače, breme višjih cen pa bo v celoti padlo na ramena staršev,” je še opozorila Dimic.

Z. P., STA