Plečnikova nagrada knjižnici v ljubljanski Osnovni šoli Vič

0
239
(Foto: Tamino Petelinšek / STA)

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je nocoj v Plečnikovi hiši podelil Plečnikovo nagrado za leto 2023, tri Plečnikove medalje in študentski štipendiji. Plečnikovo nagrado je žirija namenila odprti knjižnici v ljubljanski Osnovni šoli Vič avtorjev Matjaža Bolčine, Ernesta Milčinovića in Jana Žonte.

O odprti knjižnici v Osnovni šoli Vič, ki je Plečnikovo nagrado prejela v kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila, je žirija v utemeljitvi zapisala, da na prepričljiv in premišljen način rešuje problem ureditve prostora šolske knjižnice, ob tem pa vzpostavi presenetljivo novo stičišče vednosti in srečevanj, lastno sodobni splošni javni knjižnici.

Plečnikovo medaljo v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila je žirija namenila Vrtcu Kočevje, enoti Čebelica. Avtorji arhitekture so Jure Hrovat, Ana Kreč in Katja Paternoster, avtorji krajinske arhitekture Darja Matjašec, Nejc Florjanc in Katja Mali. Kot piše v utemeljitvi, nova stavba Vrtca Kočevje utrjuje moč in ustvarjalnost slovenske arhitekturne stroke na področju gradnje vzgojno-izobraževalnih objektov.

Plečnikovo medaljo v kategoriji javnega prostora je prejel projekt Krater, tipologija mestne divjine in avtorji multidisciplinarnega kolektiva Krater: Gaja Mežnarić Osole, Andrej Koruza, Danica Sretenović, Rok Oblak, Primož Turnšek, Sebastjan Kovač, Anamari Hrup, Eva Jera Hanžek, Amadeja Smrekar, Altan Jurca Avci in društvo Prostorož. Po mnenju žirije je Krater dober primer urbane prostorske prakse, ki ne vzpostavlja le novega javnega prostora na opuščenem gradbišču, temveč razpira inventivne možnosti produkcije prostora in vsebin v času, ko urbane in ekološke procese bolj kot premišljeni javni interesi stihijsko usmerjajo kapitalski.

Plečnikovo medaljo za bogatitev prostorske kulture pa je prejel projekt Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture, ki je bil realiziran v obliki postavitve slovenskega paviljona na mednarodni arhitekturni razstavi v Benetkah leta 2021 ter spremljajoče knjige in dogodkov. Avtorji in kuratorji paviljona, raziskovalnega projekta, razstave ter knjige so Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič, Rastko Pečar, Asta Vrečko, Anja Delbello, Aljaž Vesel, Nuša Jurkovič, Samo Kralj, Vid Hajnšek in Jana Jocif. Projekt zaradi zavzetosti avtorjev še dolgo po zaprtju razstave odmeva skozi predstavitve in dogodke, piše v utemeljitvi.

Štipendiji je žirija namenila Sebastjanu Cvelbarju za magistrsko nalogo Idejne presnove ekonomsko/zakonodajnega prostora in zasnovo potemkinovega mesta na mestu Ljubljana in Lenartu Pianu za magistrsko nalogo Ali lahko gradimo drugače? Idejna zasnova tovarne konopljinega betona v Šmatevžu pri Gomilskem.

Strokovno žirijo, ki je letos izbirala v prenovljenih kategorijah nagrad – za arhitekturno realizacijo večjega merila, za arhitekturno realizacijo manjšega merila, za javni prostor, za strokovno publicistiko in za bogatitev prostorske kulture – so sestavljali Aljoša Dekleva (predsednik), Matej Kučina, Meta Kutin, Anja Planišček in Špela Spanžel.

Na jubilejni, petdeseti podelitvi Plečnikovih nagrad so bili nagrajenci predstavljeni skozi dokumentarni film režiserja Dominika Menceja in direktorja fotografije Roka Kajzer Nagodeta.

V prihodnjih dneh in mesecih se bo pod skupnim motom Plečnikove nagrade 2023 zvrstilo več dogodkov. Uvedla jih je razstava nagrajencev v Plečnikovi hiši, ki so jo odprli ob podelitvi nagrad. V Mestnem muzeju Ljubljana bo 23. marca okrogla miza z naslovom Zmagujemo? o prihodnosti arhitekturnih nagrad, v galeriji Dessa bodo 24. maja odprli razstavo Plečnikove nagrade 2023, v Mali galeriji Banke Slovenije pa 27. junija razstavo Zmagujemo?.

C.R., STA