Pomoč študentom: Varuhi študentovih pravic

0
220
(Foto: Anže Malovrh / STA)

Študenti nekaterih univerz se lahko za pomoč pri razreševanju različnih problematik obrnejo tudi na varuha študentovih pravic, ki se zavzema za njihovo dobrobit. Fakultete z varuhi po trditvah študentskih organizacij sodelujejo korektno ter v večini primerov skupaj poiščejo mirno rešitev nastalega spora. Vprašanja študentov so različna.

 

Ljubljanski študenti se na varuha študentovih pravic, ki deluje v okviru Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani, obrnejo za reševanje akutnih in urgentnih problemov, ko so jim po njihovi oceni kršene pravice in potrebujejo pomoč. Na trenutno varuhinjo Aljo Dobnik se med študijskim letom obrne več deset študentov s prošnjami za pomoč pri razreševanju različnih stisk, so navedli na ŠOU. Varuhinja nato posreduje pri pedagoških delavcih oziroma vodstvih članic.

“Zaenkrat se je izkazalo, da posamezniki in organi fakultet ter akademij z varuhinjo sodelujejo korektno ter v večini primerov skupaj poiščejo mirno rešitev nastalega spora,” so navedli v organizaciji, kateri varuhinja o svojem delu sicer poroča.

Varuhinja sicer vsa pravna in socialna vprašanja v reševanje odstopi Študentski svetovalnici. Vsako leto se na to obrne več kot 2000 študentov. “Vprašanja študentov so zelo različna, primarno usmerjena v pravice, ki izhajajo iz statusa, zanima jih na primer, kakšne so možnosti prepisa na drugi študijski program, kako se pritožiti na oceno ali pa odločbo o (ne)dodelitvi štipendije, kaj storiti v primeru kršenja najemne pogodbe oz. drugih študentskih pravic, kakšna pravna sredstva so jim na voljo v najrazličnejših situacijah in drugo,” so navedli.

Na svetovalnici odgovore pripravljajo študenti višjih letnikov pravne fakultete, zato so odgovori po navedbah ŠOU strokovni in podkovani z zakonskimi in podzakonskimi materijami. S svojim posredovanjem je svetovalnica pomagala že velikemu številu prosilcev za pomoč, v večini primerov so študenti s pomočjo svetovalcev dosegli želene učinke, sploh v primerih kršenja pravic, so zatrdili.

Na ŠOUP projekt varuha študentovih pravic ocenjujejo kot uspešen

Na študentski organizaciji primorske univerze (ŠOUP) so s projektom varuha začeli oktobra 2020. Kljub temu, da je ŠOUP aktiven tudi na družbenih omrežjih preko svojih uradnih kanalov, menijo, da je vzpostavitev varuha študentom ponudila možnost, da svoje težave zaupajo nekomu, ki jih bo poskušal učinkovito rešiti in odpraviti. Projekt ocenjujejo kot uspešen in ga bodo izvajali tudi v naslednjem študijskem letu, so poudarili na ŠOUP.

“Študenti velikokrat ne vedo natančno, kakšne so njihove pravice, ker ne poznajo pravilnikov. Velikokrat menijo, da je nek problem nerešljiv, in se obrnejo na nas. Ko jim predstavimo zakonske možnosti za rešitev določenega problema, ta problem skupaj tudi uspešno rešimo,” so pojasnili. Varuh študentom pomaga tudi pri morebitnih težavah z uradnimi dokumenti, vizami.

Na študijsko leto varuh prejme približno 50 vprašanj, so navedli. Ocenjujejo, da so s pomočjo varuha mnogi študenti lažje komunicirali s profesorji in prišli do rešitev, kar da so jim potrdili tudi študenti sami.

“Ni razloga, da univerza ali kdorkoli študentov, ki se obrnejo na nas ne bi jemal resno, ker gre v večini primerov, žal, za napake, ki se zgodijo na fakultetah in jih je potrebno nasloviti ter razrešiti,” so poudarili.

ŠOUM posebnega varuha nima

Študentska organizacija mariborske univerze (ŠOUM) nima neposredno varuha študentskih pravic. Za varovanje in negovanje pravic študentov na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju, na ŠOUM skrbijo oddelki oz. sodelavci, ki so aktivno vključeni v njihovo delovanje, so pojasnili na ŠOUM.

Študentje se obračajo vsakodnevno z različnimi težavi in situacijami, ki so povezane s socialo in zdravstvom, kot v zvezi s pridobivanjem in koriščenjem štipendij, subvencionirano prehrano in bivanjem. Študentom, ki se soočajo z duševnimi težavami, že vrsto let nudijo brezplačna psihološka svetovanja, ki jih vodijo psihologinje in terapevtke. Število tovrstnih težav se je zaradi posledic, ki jo je povzročila epidemija covida-19, občutno povečalo, zato je ŠOUM zagotovila dodatne strokovnjake na tem področju, so navedli.

V okviru oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje se izvaja tudi projekt tutorstva, ki pod okriljem ŠOUM deluje na osmih članicah in vključuje okoli 100 študentov tutorjev. Študentom je na spletni strani in preko elektronske pošte na voljo tudi ŠOUM klepetalnik. Oddelek za mednarodno sodelovanje pa skrbi za svetovanje študentom na izmenjavi.

C. R., STA