Tradicionalni Pozdrav brucem prvi študijski dan na Kongresnem trgu v znamenju zdravja in glasbe

0
182
Univerza v Ljubljani. (Foto: STA)

Univerza v Ljubljani (UL) skupaj s Študentskim svetom UL (ŠS UL) za brucke in bruce tudi letos pripravlja tradicionalni dogodek Pozdrav brucem, ki bo v ponedeljek, 2. oktobra, med 16. in 20. uro na Kongresnem trgu v Ljubljani. Študentke in študente bodo z odra pozdravili rektor UL, prof. dr. Gregor Majdič, predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani (ŠS UL) Miha Kosec in župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković, na odru pa se jim bodo pridružili tudi dekani 23 fakultet in 3 akademij Univerze v Ljubljani – najstarejše, največje in najbolj uspešne visokošolske in znanstvenoraziskovalne ustanove v Sloveniji. Dogodek bo letos zaznamovan s prizadevanji za promocijo zdravja med študenti – na dogodku bo sodelovalo devet organizacij in inštitucij, ki bodo obiskovalke in obiskovalce spodbujali k bolj zdravem življenjskem slogu in jim pomagali z informacijami – in pa glasbo: nastopili bodo Plateau, skupina Slon in Sadež ter Masayah.

»Vstop v študentsko življenje je velika prelomnica. Na Univerzi v Ljubljani bomo skušali bruckam in brucem čim bolj pomagati pri tem zahtevnem prehodu, začenši s ponedeljkovo prireditvijo, na kateri se bodo lahko povezali s starejšimi kolegicami in kolegi ter pogovorili z našimi strokovnimi sodelavkami in sodelavci z Rektorata UL, ki so jim v teku študijskega procesa vedno na voljo in v oporo. Želimo si, da bi se na naši Univerzi vse študentke in študenti počutili vključeno in varno, saj lahko le v takšnem okolju optimalno izkoristijo svoje potenciale in talente,« pred prvim dnem novega študijskega leta sporoča rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

»Vsakoletni Pozdrav brucev je svečano-študentsko-zabavni dogodek, ki poteka na prvi študijski popoldan na Kongresnem trgu. Namenjen je toplemu sprejemu novopečenih brucev, ki začenjajo svojo študijsko pot in hkratni predstavitvi obštudijskih aktivnosti članic. Manjkalo ne bo tudi svečanih in spodbudnih govorov, kakšnega prigrizka, glasbe ter vseštudentskega druženja,« napoveduje predsednik Študentskega sveta UL Miha Kosec.

Študentkam in študentom se bodo na 56 stojnicah, razprostrtih po Kongresnem trgu, predstavili študentski sveti fakultet in akademij UL, nekatere strokovne službe Rektorata UL (Mreža klubov alumnov UL, Center za obštudijsko dejavnost, Univerzitetna služba za umetniško dejavnost in Projektna pisarna UL, ki bo predstavila zvezo desetih evropskih univerz EUTOPIA, katere članica je tudi UL), različne kulturne organizacije in inštitucije, ki bodo obiskovalke in obiskovalce seznanile s kulturnim dogajanjem v prestolnici in jim podelile tudi brezplačne vstopnice za ogled predstav in dogodkov (Center kulture Španski borci, Drama, Slovensko mladinsko gledališče, Mestno gledališče ljubljansko, Prirodoslovni muzej Slovenije, Plesni teater, Muzej in galerije mesta Ljubljane), Mestna knjižnica Ljubljana, Akademska folklorna skupina France Marolt, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Grex Symphoniacorum – študentski simfonični orkester UL in Akademski pevski zbor Tone Tomšič UL, ki bo brucke in bruce z odra pozdravil tudi z akademsko himno.

Novost na letošnjem tradicionalnem dogodku je prisotnost različnih inštitucij in organizacij s področja zdravja. UL in ŠS UL želita na ta način obiskovalke in obiskovalce dogodka, predvsem pa študentke in študente, ozavestiti o pomenu preventivnih aktivnosti za zdravje in spodbuditi k bolj zdravem življenjskem slogu. Obiskovalke in obiskovalci bodo na stojnicah Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani, NIJZ, Društev študentov medicine Slovenije, Društva študentov psihologije, Rdečega križa Slovenije in Združenja DrogArt brezplačno opravili razne meritve, s katerimi bodo dobili vpogled v svoje zdravje in prejeli smernice in nasvete za izboljšanje svojega počutja.

C. R., UL