Posebni računi za otrok, dijake in študente – kje je najugodneje?

0
378
(Foto: Freepik)

Katere banke ponujajo posebne račune za otroke, dijake in študente ter kakšni so stroški vodenja ter drugih storitev? Preverite ponudbo v ZPS spletnem primerjalniku!

 

Večina bank in hranilnic ponuja posebne otroške, dijaške in študentske račune, katerih vodenje je praviloma brezplačno, doplačati je potrebno le za uporabo drugih storitev kot so plačilo položnic, dvigi in podobno. Mladi lahko odprejo tudi nekatere račune in pakete iz redne ponudbe – to pride v poštev predvsem pri bankah, ki posebnih računov ne ponujajo. A zakaj bi izbrali plačljiv račun, če so na voljo brezplačne alternative?

Zakaj mladi potrebujejo bančni račun?

Kdaj je pravi čas, da vaš malček dobi svoj prvi bančni račun? Vsekakor mora biti dovolj star, da razume koncept denarja in zna z računom ravnati odgovorno.

Prvi račun naj bo namenjen učenju o ravnanju s sodobnimi plačilnimi sredstvi, a tudi vzpodbujanju varčevanja, o čemer lahko izveste več v prispevku Intervju z Markom Juhantom: Kako naučiti otroke ravnati z denarjem?

Morda je najbolj priročno, da ima otrok račun odprt pri isti banki kot vi, a ni nujno. Kasneje naj si banko izbere sam, v pomoč naj mu bo naš primerjalnik letnih stroškov osebnih računov.

Ko otrok odrašča in je dovolj star za prva dela preko študentskega servisa, bo za nakazila potreboval tudi bančni račun, pa tudi, če prejema štipendijo. V študentskih letih je račun že nujni del opreme mladih odraslih, ki začnejo plačevati prve položnice, kupujejo preko spleta in varčujejo za večje nakupe in uresničevanje svojih življenjskih ciljev.

Ponudbo preverite v ZPS spletnem primerjalniku osebnih računov

Z razširitvijo primerjalnik omogoča možnost izbire, komu so računi in paketi, ki jih želite primerjati, namenjeni. Za osnovnošolce izberite polje “Otroci”, za študente pa polje “Mladi”.

Za pregled ponudbe za dijake svetujemo izbiro obeh polj, saj banke različno razvrščajo ponudbo glede na starost komitentov.

 

ZPS / J.S.