Pred svetovnim dnevom čebel

0
350
(Foto: L.K.)

Pred svetovnim dnevom čebel, ki ga obeležujemo 20. maja, po Sloveniji že potekajo številne aktivnosti, ki ozaveščajo o poslanstvu čebel in njihovi pomembni vlogi za obstoj človeštva. V teh dneh so tako štirje čebelarski krožki prejeli nove učne čebelnjake, čebelam pa je mesec maj posvečen tudi v Ljubljani.

Letošnji svetovni dan čebel nagovarja zlasti mlade, in kot pravijo na Čebelarski zvezi Slovenije, je čebelarska aktivnost med mladimi v Sloveniji precej razširjena. Na osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji deluje okoli 180 čebelarskih krožkov, s to dejavnostjo pa se ukvarja več kot 10.000 čebelarjev.

Tudi zato sta se zveza in Prva Osebna zavarovalnica povezali v projektu Prva čebela, preko katerega šolskim čebelarskim krožkom zagotavljata tipizirane učne čebelnjake s čebeljimi panji in čebelje družine, da lahko učenci osvajajo tudi praktično znanje čebelarstva.

V teh dneh so se novih čebelnjakov razveselili osnovnošolci v občinah Rače, Sveta Ana in Šmarje pri Jelšah ter dijaki Srednje lesarske šole v Mariboru.

Predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč je ob tem izpostavil, da so v maju številne aktivnosti usmerjene v praznovanje svetovnega dneva čebel in da so učni čebelnjaki del vsebin svetovnega dneva čebel. “Praksa pri čebelah se mnogo bolj vtisne v spomin kot teorija. Seveda tudi brez te ne gre. Prepričan sem, da bo dopolnjevanje enega z drugim mladim, na katerih stoji svet, prineslo veliko znanja, ki ga bodo uporabili tudi pozneje,” je prepričan Noč.

“Tretje leto ozaveščanja o pomembnosti ohranitve čebel in sodelovanja z mladimi in šolami je naša naložba v trajnostno prenovo in ustvarjanje varnejšega okolja za prihodnje generacije,” pa je ob postavitvi čebelnjakov – v štirih letih sta jih partnerja projekta Prva čebela postavila 12 – dejala predsednica uprave Prva Nataša Hajdinjak.

Od danes do sobote se bo v Sloveniji mudil tudi prejemnik prve državne nagrade zlata čebela Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine. Gre za mednarodno priznanega znanstvenika, ki pomembno prispeva h krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni. Drugi prejemnik nagrade bo znan v petek na svetovni dan čebel.

Mesec maj je čebelam in skrbi za njih posvečen tudi v Ljubljani. Kot so sporočili z občine, je v maju v Steklenem atriju Mestne hiše na ogled razstava Čebela v Ljubljani, na kateri je predstavljeno urbano čebelarjenje, na svetovni dan čebel pa bo pred Mestno hišo potekal Tržni dan, na katerem bodo v osredju čebelarsko znanje in izdelki.

Med drugim na občini v maju nadaljujejo z akcijo pozne košnje, ki so jo poimenovali Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle. “Čebele in drugi opraševalci so tudi indikator zdravega okolja, zato s pozno košnjo želimo še izboljšati pogoje za njihovo prehranjevanje in obstoj,” so ob tem poudarili na občini.

Svetovni dan čebel, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo v luči prehranske varnosti in svetovne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost, so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga obeleževali leta 2018.

P.T., STA