Skrita moč muzejev: 18. maj – mednarodni muzejski dan

0
398
Slovenski etnografski muzej. (Foto: Daniel Novaković)

Ob praznovanju Mednarodnega muzejskega dne vas slovenski muzeji vabijo na odprtje skupne panojske razstave državnih muzejev z naslovom Skrita moč muzejev.

 

Razstava bo odprta v sredo, 18. maja 2022, ob 12.00 na muzejsko ploščad Metelkova pred Slovenskim etnografskim muzejem na Metelkovi 2 v Ljubljani.

Svojo skrito moč državni muzeji predstavljajo z izbranimi podobami raznolikih predmetov, zbirk ali zgodb iz svojih depojev.

V uvodni besedi razstave je v imenu vseh muzejev Ženja Leiler Kos, direktorica Slovenske kinoteke, zapisala:

“»To, kar smo, nismo zaradi tega, kar smo prinesli s seboj na ta svet, ampak zaradi tega, kar smo na tem svetu našli,« pravi lepa misel. Lahko bi dodali, »kar smo na tem svetu našli, in ker se nam je zdelo dragoceno, tudi ohranili«. In kaj drugega so muzeji, ki izvorno pomenijo »muzam posvečeni kraj«, če ne prav zavzeti varuhi teh dragocenosti, ki so jih ustvarili naši predniki?

Dragocenosti, varovane v temnih in hladnih depojih, pa same po sebi še nimajo prave vrednosti. Prava vrednost ohranjene dediščine je predvsem v njeni možnosti in s tem v njeni moči.

Možnosti, da jo raziskujemo ter delimo in predstavljamo javnosti ter jo s tem vedno znova soočamo s sedanjostjo ter našo sedanjost in nas z njo. In moči, da nas na ta način vedno znova nagovarja in opominja, kaj vse smo na tem svetu našli, še preden smo ga dobro spoznali in mu tudi sami kaj dragocenega zapustili.

Štirinajst slovenskih muzejev državnega pomena hrani v depojih, ki skupaj merijo več kot 16 tisoč m2, prek 2.500.000 muzejskih predmetov in vsaj še toliko fotografij. To gradivo neizbrisljivo priča o naši izjemni in obsežni ustvarjalni, kulturni in družbeni dediščini. In s tem o njeni neprestani možnosti in moči, da nam iz preteklosti pomaga razumeti vsakokratno sedanjost, v kateri živimo.”

Pri razstavi sodelujejo:
Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Muzej krščanstva na Slovenskem
Muzej novejše zgodovine Slovenije
Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Muzej slovenske osamosvojitve
Narodna galerija
Narodni muzej Slovenije
Prirodoslovni muzej Slovenije
Slovenska kinoteka – filmski muzej
Slovenski etnografski muzej
Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej
Slovenski šolski muzej in Muzej športa
Tehniški muzej Slovenije
Vojaški muzej Slovenske vojske

Vir: SEM