Slovenski krušni slovar: Dober kot kruh

0
186
(Foto: Pixabay)

Obsežna monografija z naslovom Dober kot kruh o kulturni dediščini kruha na Slovenskem je najnovejše delo Janeza Bogataja. V njej so izbrane rezine zgodovine, lokalni in regionalni hlebci in njihovi krajci, zapečene ljudske modrosti, drobtine življenja, kruh v šegah in kot dar, poklici, povezani s kruhom, krušni slovar Slovenije ter nekaj vrhunskih umetnin z upodobitvijo kruha.

 

Kruh je opredmetenje ponavljajočega se življenjskega ritma in simbol človekovega preživetja hkrati. V bogati zakladnici svetovne dediščine se verjetno prav kruh kaže kot najbolj izzivalno izhodišče za sodobni čas. Ne le s številnimi načini priprave, ampak tudi z nekdanjimi pomeni in vlogami, ki jih je imel v različnih časovnih obdobjih. V sodobnosti postaja kruh ponovno vrednota, so zapisali pri založbi.

Knjiga Dober kot kruh avtorja Janeza Bogataja.
(Foto: STA)

Janez Bogataj (1947) je doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti. Opravil je številne raziskave s področij gastronomije in kulinarike, rokodelstva, kulturne dediščine, turizma, turizma na vasi, poslovnih in protokolarnih daril ter šeg in navad. Njegova bibliografija šteje čez 2500 del, od teh je čez 80 samostojnih in soavtorskih domačih ter tujih knjižnih izdaj. Več njegovih knjig je bilo nagrajenih. Leta 2015 je bil odlikovan z redom za zasluge.

C. R., STA