V sredo se začenja dunajski knjižni sejem

0
292
Utrinek iz dunajskega knjižnega sejma 2022 (Foto: Nicola Montfort)

Ta teden v sredo se začenja dunajski knjižni sejem; potekal bo med 8. in 12. novembrom. V sklopu promocije slovenske književnosti se bodo številni slovenski avtorji predstavili na Dunaju.

V sredo se začenja dunajski knjižni sejem Buch Wien, ki na 12.000 kvadratnih metrih razstavnega prostora nudi stotine zanimivih dogodkov za ljubitelje književnosti, na katerih se bo predstavilo več kot 500 mednarodnih pisateljev in pisateljic ter strokovnjakov in strokovnjakinj s področja književnosti. Osrednji del se bo kot običajno odvil na sejmišču Messe Wien, posamezni dogodki v sklopu sejma pa so razpršeni po celotnem mestu. Lani so v skupno petih sejemskih dneh našteli več kot 50.000 obiskovalcev. Redna cena za dnevni obisk znaša 20 evrov oziroma 38 evrov za celoten sejem, vstop za mlade do 14. leta je brezplačen.

Dunajski knjižni sejem se začenja kmalu po zaključku gostovanja Slovenije na frankfurtskem knjižnem sejmu. Slovenska književnost bo letos s številnimi dogodki močno zastopana tudi na Dunaju. Na branjih in pogovorih se bodo predstavili Drago Jančar, Maja Haderlap, Mojca Kumerdej in drugi literarni, likovni in glasbeni umetniki.

Med dogodke, ki jih ne gre zamuditi, sodi tudi pogovor s prejemnikom letošnje Nemške književne nagrade, Toniem Schachingerjem, ki živi in ustvarja na Dunaju. Svoji najnovejši deli bosta med drugim predstavila tudi norveški avtor kriminalk Jo Nesbø in avstrijski pisatelj Arno Geiger, ki ju lahko beremo tudi v slovenščini.

Od leta 2002 na Dunaju v sklopu akcije Eine STADT. Ein BUCH. (»Eno mesto. Ena knjiga.«) vsako leto pred knjižnim sejmom izberejo družbenopolitično relevantno knjigo, ki jo natisnejo v nakladi 100.000 izvodov in jo brezplačno delijo po mestu. Letos je bil izbran roman Bralec nemškega pisatelja Bernharda Schlinka. Pisatelj bo tudi eden od osrednjih gostov letošnjega dunajskega knjižnega sejma. V dopoldanskem delu programa se bo 8. novembra udeležil tudi pogovora z mladimi gledalci, ki si bodo pred tem v kinu Stadtkino ogledali filmsko upodobitev omenjenega romana, zvečer pa bo na sporedu okrogla miza o romanu Bralec.

C.R./ I.S.