Šolarji dan začenjajo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom

0
325
Tradicionalni slovenski zajtrk (Foto: Bor Slana / STA)

Po šolah, vrtcih in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih bodo mladi današnji dan slovenske hrane začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letošnji bo 12. po vrsti. 

Tradicionalni slovenski zajtrk bodo danes postregli 86.000 otrokom v vrtcih in 200.000 v osnovnih šolah ter vzgojno-izobraževalnih zavodih za otroke s posebnimi potrebami.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki od leta 2011 poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru, letos izpostavlja mleko in mlečne izdelke. Pod sloganom Zajtrk z mlekom – super dan bodo otrokom postregli z za zajtrk tradicionalnimi živili, poleg z mlekom še z medom, maslom, kruhom in jabolki oz. drugim sadjem lokalnega porekla.

Prvi tradicionalni slovenski zajtrk so izvedli na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, danes pri projektu sodeluje 14 vladnih in nevladnih organizacij. Namen dogodka je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno najširšo javnost o pomenu zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad, so poudarili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer bodo tudi letos podprli projekt.

Tradicionalni slovenski zajtrk poteka v okviru dneva slovenske hrane. Ta je namenjen ozaveščanju o pomembnosti slovenske hrane za slovensko kmetijstvo in prehranskih navadah. Ob tej priložnosti bo v Trebnjah potekal dan odprtih vrat trgovine združenja Dobrote Dolenjske.

J.S., STA