Španija: Po počitnicah bo pouk stekel v živo

0
701
(Photo: Juan Carlos Hidalgo / EPA)

Po zimskih počitnicah, bodo 10. januarja oživele učilnice od vrtcev do univerz. Čeprav se število okuženih viša, vlada upa, da bo do konca januarja 90% šolarjev že cepljenih in se bodo epidemiološke razmere umirile.

 

 

Španska vlada je odločila, da se pouk nadaljuje v živo, brez zamud, brez oddelkov v karanteni in brez virtualnih izpitov. Je pa vlada prosila, naj se v šolah in univerzah strogo upoštevajo protikovidni ukrepi: merjenje temperature ob vstopu, nošenje mask, pogosta higiena rok in skrbno prezračevanje prostorov. »Zavedamo se pomena za družine, da se učenci fizično vrnejo v šole, saj so šole poleg pedagoških koristi osebnega pouka bistven element pri usklajevanju družinskega življenja,« je izjavil minister za izobraževanje Enrique Osorio.

V zadnjem tednu leta 2021 je bilo v Španiji v karanteni 1,3% šolskih oddelkov, kar je najvišji odstotek zadnjega četrtletja. Vlada meni, da bo ta številka presežena po prvem tednu pouka, vendar upa, da za kratek čas, saj verjame, da bo do konca januarja več kot 90% dijakov med 5. in 11. letom že cepljenih. V Španiji je 3,3 milijona otrok v tej starostni skupini in že razdeljenih 1,3 milijona odmerkov cepiva. Ta teden bosta prispela še dva milijona. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo do 29. decembra cepljenih že 26,8% dijakov.

Od 5433 šolskih oddelkov, ki so bili v zadnjem tednu 2021 v karanteni, jih je le sto pripadalo srednješolskemu ali poklicnemu izobraževanju, saj so mladi od 12. do 18. leta večinoma že cepljeni (89,9%).

Tudi izpiti bodo še naprej v živo. Španska konferenca rektorjev (CRUE) je izjavila: »Zagovarjamo vrnitev v učilnice v največji možni normalnosti kot najboljšo možnost za zagotavljanje pravice do izobraževanja.« V CRUE menijo, da bo vrnitev mogoča ob izvajanju higiensko-sanitarnih ukrepov.

Piše: Jože Jan

Vir: El País, Španija