Strokovnjaki pravijo, da sta precepljenost in osredotočenost na otroke Kubi pomagala premagati Omicron

0
404
(Foto: Freepik)

Visoka stopnja precepljenosti proti Covid-19 na Kubi, ki vključuje cepljenje otrok, je ključnega pomena pri premagovanju zelo nalezljive različice Omicron.

 

Uradni podatki kažejo, da je Omicron na Kubo prispel decembra, vendar ni dosegel tako visokega porasta primerov kot v mnogih drugih državah, okužbe pa so se od takrat zmanjšale za več kot 80%.

Tiskovna agencija Reuters je objavila intervju z brazilskim virologom. Amilcar Perez Riverol je dejal, da čeprav se število primerov močno razlikuje od države do države, se različica Omicron ni uveljavila na Kubi. »Zdi se, da Omicron ne bo imel tolikšnega vpliva, ki ga je imela varianta Delta na Kubi. Tudi ne tolikšnega vpliva, ki ga ima v drugih državah. Omicron na Kubi ne bo izvajal pritiska na zdravstveni sistem kot v drugih državah,« je izjavil virolog.

V mnogih državah se je z različico Omicron okužilo mnogo majhnih otrok. Kuba je razvila lastna cepiva proti Covid-19 in postala prva država na svetu, ki je cepila otroke od drugega leta naprej. Uradni kubanski podatki poročajo, da je na otoku cepljenih že 1,8 milijona otrok, starih med 2 in 18 let, kar pomeni 96% vseh. Eduardo Martínez, predsednik državnega farmacevtskega podjetja BioCubaFarma je dejal, da je bila ta kampanja odločilna v boju proti Omicronu. »Drugod po svetu virus kroži bolj med pediatrično populacijo, na Kubi se pa to ne dogaja,« je izjavil.

Dosedanji uspeh Kube proti Omicronu je olajšanje za kubansko oblast. Povečanje števila primerov v letu 2021 in gospodarska kriza sta povzročila pomanjkanje hrane in zdravil, izpad električne energije in največje protivladne proteste po revoluciji Fidela Castra leta 1959.

Kuba je v celoti cepila 87% celotnega prebivalstva, skoraj 94% pa jih je prejelo vsaj en odmerek. Kubanski znanstveniki so ob pojavu različice Omicron izjavili, da njihova cepiva Abdala, Soberana 02 in Soberana Plus Covid zagotavljajo več kot 90-odstotno zaščito pred simptomatsko boleznijo.

Kuba še ni objavila obsežnih podatkov niti ni zaprosila Svetovne zdravstvene organizacije za odobritev svojih cepiv. Revija Vaccine je v začetku februarja objavila obetavne podatke iz kliničnih preizkušenj faze I za dve kubanski cepivi, Soberana 01 in Soberana Plus.

Jože Jan

Vir: Reuters, Združeno Kraljestvo