»Ukrepate zdaj ali bo umrlo 350.000 otrok«

0
334
Somalija (Foto: EPA/Said Yusuf Warsame)

Združeni narodi so objavili strašljivo opozorilo o posledicah suše v Somaliji. Zaradi najhujše suše v zadnjih desetletjih bo skoraj polovica otrok močno podhranjenih.

 

Nimco Abdi nežno položi svojo šestmesečno hčerko na tehtnico, ki pokaže komaj 4 kilograme, polovico idealne teže šestmesečnega dojenčka. Otrok je premajhen za svojo starost, oči ima vdrte, koža je bleda in vsa nagubana. »Nekoč sem jo dojila. A sem zbolela zaradi pomanjkanja hrane. Toliko je shujšala, da sem se odločila, da jo pripeljem v bolnico. Tu vsaj dobi mleko in zdravila,« je za BBC izjavila Nimco.

»Če  nič ne storimo, se predvideva, da bo do tega poletja umrlo 350.000 od 1,4 milijona hudo podhranjenih otrok v Somaliji,« je opozoril Adam Abdelmoula iz Urada Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA). »Zaradi lakote 70% otrok ne hodi v šolo,« je izjavil Abdelmoula in dodal, da se mnoga dekleta predčasno poročijo, ker jih družine ne morejo prehraniti.

Fatuma Mohamed, medicinska sestra v centru za podhranjenost Luug, pravi, da ima center 18 postelj, vendar je tam več kot 50 otrok in njihovih mater. »Skrbi nas veliko število ljudi, ki jih sprejemamo. Preobremenjeni smo in delujemo preko svojih zmogljivosti. Primanjkuje nam medicinskih zalog,« je izjavila. Nekateri otroci so tako šibki, da na poti umrejo. »Žene prihajajo z močno podhranjenimi otroki. Večina ima tudi akutno drisko in ošpice,« je dodala.

Suša je v Somaliji prizadela 4,5 milijona ljudi. Reka Juba, največja v Somaliji, nima več vode. Po podatkih Združenih narodov, je bilo skoraj 700.000 prebivalcev prisiljenih zapustiti svoje domove v iskanju hrane in vode za sebe in svoje živali. Številke neprenehoma rastejo. 90% države trpi sušo. Po cestah na podeželju so raztresena trupla živali, kar je katastrofalno za številne Somalce, ki se preživljajo z rejo in prodajo živali. Cene hrane in vode rastejo. Vasi se praznijo, ker se ljudje selijo v velika mesta, kjer iščejo pomoč.

Suša ni prizadela samo Somalije, temveč ves Afriški rog. Mednarodni odbor Rdečega križa je izjavil, da se vsaj četrtina vseh Afričanov sooča s krizo prehranske varnosti.

Humanitarne organizacije pošiljajo tovornjake z vodo, hrano in zdravili, a ni dovolj za vse. Potrebujejo več sredstev in donacij.

 

Jože Jan

Vir: BBC, Združeno kraljestvo