V Cerknici bodo podelili letošnje Gerbičeve nagrade

0
530
(Foto: FB OU)

Zveza slovenskih glasbenih šol bo nocoj v Cerknici podelila letošnje nagrade in priznanja Frana Gerbiča za dosežke v glasbeni vzgoji in izobraževanju. Nagradi za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja bosta prejela Olga Ulokina in Andrej Lorber.

 

Olga Ulokina se je v slovenski strokovni javnosti uveljavila kot vrhunska predavateljica, avtorica in soavtorica učbenikov ter ustvarjalka zavidljivega avtorskega metodičnega opusa. S svojimi bogatimi izkušnjami, ki temeljijo na glasbenopedagoški tradiciji v Sankt Peterburgu, je prispevala k zasnovi in oblikovanju nove metode poučevanja predmeta nauk o glasbi v Sloveniji.

Metoda je postopno kot nov sistem poučevanja nauka o glasbi izpolnila vse zahteve visokih standardov učinkovitih učnih gradiv, ki so potem leto za letom izhajala kot učbeniki za vse programe, od predšolskih do konca drugega obdobja osnovnega glasbenega izobraževanja (1. do 6. razred).

Olga Ulokina svoje znanje povezuje z izkušnjami pri delu z učenci in dijaki na Mestni glasbeni šoli v Sankt Peterburgu, v Glasbenem ateljeju Tartini v Ljubljani in na Umetniški gimnaziji v Velenju. S svojim delom in prizadevanji v slovenskem glasbenem šolstvu pušča izjemno sled, predvsem v razvoju glasbenega izobraževanja mladih, piše v utemeljitvi.

Andrej Lorber je bil eden prvih Slovencev z akademsko izobrazbo v harmoniki. Deluje kot učitelj harmonike na današnjem Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, kjer je bil 15 let vodja aktiva za harmoniko in je v širšem prostoru ogromno prispeval k uveljavitvi harmonike kot klasičnega inštrumenta.

Kot pedagog je vzgojil vrsto harmonikarjev, ki so dosegali uspehe na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Med njimi utemeljitev izpostavlja Luko Juharta, danes profesorja na Akademiji za glasbo, ter evropsko priznanega glasbenika in skladatelja Matjaža Balažica in Tomaža Marčiča.

Pri nastanku novih del za harmoniko je kot pobudnik in izvajalec sodeloval z nekaterimi pomembnimi svetovnimi komponisti. Bil je tudi recenzent učbenikov in pisec učnega načrta za harmoniko za umetniško gimnazijo. Kot še navaja utemeljitev, je Andrej Lorber med najzaslužnejšimi, da je v Sloveniji danes harmonika enakovreden solistični in koncertni inštrument.

Zveza bo sočasno podelila še pet priznanj, ki jih bodo za izjemne uspehe na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja prejeli Suzana Furlan Mitev, Petra Slak, Tomaž Cilenšek, Igor Matković in Đorđe Berak.

Gerbičeve nagrade in priznanja Zveza slovenskih glasbenih šol podeljuje 19. po vrsti. Komisija kandidate izbere preko javnega razpisa. Letos je obravnavala enajst vlog, so sporočili iz zveze.

J.S., STA