V večini poplavljenih osnovnih šol se bo pouk začel 1. septembra

0
352
(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Večina v nedavni ujmi poškodovanih osnovnih šol bo lahko začela pouk 1. septembra. V okviru interventne zakonodaje pa ministrstvo pripravlja predlog, ki bi omogočal zamik začetka šolskega leta na območjih z najhujšimi posledicami za pet šolskih dni, če bi bilo to potrebno, so že prejšnji teden sporočili z ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

V nedavni ujmi je bilo po zadnjih podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje poškodovanih 12 vrtcev in 19 osnovnih šol. Največ težav imajo osnovne šole in vrtci na Kranjsko-Sorškem polju in na Koroškem ter v krajih pod Kamniško-Savinjskimi Alpami. Na vprašanje o tem, koliko osnovnošolcev in srednješolcev pouka v začetku septembra ne bo začelo v šoli, na ministrstvu odgovarjajo, da se podatki sproti spreminjajo in jih še zbirajo.

Je pa že jasno, da bodo nekatere osnovne šole pouk začele na nadomestnih lokacijah. Tako bodo v Osnovni šoli (OŠ) Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem po besedah ravnatelja Boštjana Mohoriča prvošolce sprejeli 1. septembra, začetek pouka za ostale učence pa bodo določili naknadno, ko bodo videli, kako bo potekala sanacija učilnic v novem delu šole oz. prizidku.

Starše bodo o dokončni odločitvi obvestili v začetku prihodnjega tedna. “Če nam ne bo uspelo sanirati učilnic v prizidku do začetka šole, bomo za razredno stopnjo poiskali nadomestno lokacijo v občini. Za dve generaciji oz. za dva razreda imamo že nadomestno lokacijo, da bodo lahko ti učenci normalno začeli pouk,” je povedal Mohorič.

Ravnateljica OŠ Nazarje in podružnične šole Šmartno ob Dreti Vesna Lešnik je pojasnila, da bodo začeli s poukom 1. septembra v matični šoli, učence iz podružnične šole pa bodo preselili na lokacijo v sosednji stavbi, kjer je gasilski dom. “Druga nadomestna lokacija za vrtčevske otroke je v zgornjih prostorih šole, kajti spodnji so zelo poškodovani in se sanirajo. “Otrok nismo želeli premestiti na centralno šolo in vrtec v Nazarje, da ne bi naredili še več zmede, kot je že zaradi poplav,” je dodala.

Pouk v vseh šolah na območju Mestne občine Slovenj Gradec se bo začel normalno, s 1. septembrom. Težava bodo le šolski prevozi, ker je na območjih, od koder se v šolo vozijo otroci, prizadetih kar 16 kilometrov cest. To pomeni dodatne stroške za šolske prevoze, saj jih bo treba voziti po drugih poteh, o čemer se občina že dogovarja z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, so sporočili iz občine.

Na problem prevoza otrok opozarja tudi ravnatelj OŠ Črna na Koroškem Mitja Pranjič. “Načrtujemo, da se bo pouk začel 1. septembra v šoli. Šolski prostori bodo v redu, težava pa bo šolski, pa tudi ostali prevoz otrok iz zaselkov zaradi poškodovanih cest, ki so zdaj zaprte za promet,” je dejal. Pranjič upa, da se bodo do začetka šolskega leta vsaj do te mere uredile ceste, da bodo prevozne.

Šola v ujmi sicer ni bila poškodovana, le kotlovnica je bila poplavljena. Preveriti morajo sistem ogrevanja, ki mora biti nared do začetka kurilne sezone. Vodo morajo še prekuhavati, če bo potrebno, bodo za pitje in umivanje otrok po njegovih navedbah zagotovili vodo iz plastenk oziroma balonov.

Da se bodo o datumu začetka pouka odločali v zadnjem tednu počitnic glede na stanje cest, je  potrdila tudi ravnateljica OŠ Blaža Arniča Luče Andreja Urh. “Naša šola ni bila poškodovana, kot tudi podružnica Solčava ne. Je pa pri nas 80 odstotkov vozačev, večina prihaja iz hribovitih zaselkov, glavna težava je cesta Struge – Luče. Zdaj te ceste ni, odnesla jo je ujma, v razgovoru s Civilno zaščito in občino se bomo odločili kako in kaj,” je povedala.

V okviru interventne zakonodaje so na ministrstvu sicer pripravili tudi predlog, da bi šole za učence, ki zaradi nedostopnih ali težje dostopnih poti ne bi mogli varno priti v šolo, lahko izvajale izobraževanje na domu. Vlada naj bi o tem podrobneje razpravljala in odločala prihodnji teden.

Zveze prijateljev mladine Slovenije je sicer pozvala vse odločevalce in pristojne službe, da v 14 dneh storijo vse, da se vsem otrokom zagotovi začetek šolskega leta v šolskih prostorih in da se otroci s prizadetih poplavnih območij ne bodo šolali na daljavo.

“V naši šoli se pouk začenja po šolskem koledarju, 1. septembra, saj niti šola niti vrtec, ki pripada šoli, nista bila poškodovana v ujmi,” je  dejal ravnatelj OŠ Mežica Janko Plešnik. A izpostavil, da je tudi nekaj učencev, ki so doma bolj oddaljeni od mesta, vendar pa so po podatkih Civilne zaščite vse poti do šole prevozne.

Tudi v OŠ Komenda Moste, kjer je voda zalila kleti in pritličje, pospešeno odpravljajo posledice poplav, tako da bo šola za učence nared do 1. septembra, so sporočili iz tajništva šole.

Podobno je stanje v OŠ Mengeš, kjer po navedbah pomočnice ravnatelja Aleše Vogrinc pospešeno sanirajo poplavljeno klet tako, da bo nared za 1. september. Problematična je nova telovadnica, kjer je parket v celoti uničen, delno so poškodovane tudi stene objekta in tu bo obnova trajala dlje. Ker je precej poškodovan most, ki vodi do parkirišča, bo šolski kombi otroke pripeljal do kulturne dvorane, ki je blizu šole, ceste so sicer prevozne, je dodala.

Ker so številni otroci ostali brez šolskih potrebščin, si ministrstvo prizadeva in proučuje možnost, da bi se šolam zagotovilo dodatna sredstva za nakup učil in učnih pripomočkov, strokovne literature ter potrošnega materiala za pripravo in izvedbo pouka. Šolske potrebščine oziroma sredstva za njihov nakup zbirajo tudi v več humanitarnih organizacijah.

V. I., STA