Amsterdam – mesto muzejev za vse generacije

0
309
Nizozemska, Amsterdam. (Foto: STA)

Amsterdam se lahko pohvali že z več kot 100 muzeji, a v mestu odpirajo še nove. V njih predstavljajo novo umetnost ali ponujajo drugačno doživetje starih mojstrov. Velikokrat niso subvencionirani s strani države in presegajo tradicionalne razstavne modele. Slednje se dobro obnese, še zlasti mlado občinstvo je navdušeno.

Med njimi je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa Fabrique des Lumieres (Tovarna luči), ki je urejena v 1200 kvadratnih metrov veliki dvorani nekdanje plinarne. Po besedah direktorja Patricka Aldersa želijo “oživiti umetnost”. Na grobe opečne stene so projicirana dela znanih slikarjev, ki tako delujejo kot predimenzioniran film. Gledalci se v umetnine potopijo brez očal za navidezno resničnost ali zaslona.

Tako se denimo ob spremljavi glasbe ornamenti, rože in figure zlijejo v slike dunajskega slikarja Gustava Klimta. Ali pa se obiskovalec ob glasbi skupine Pink Floyd poda v nadrealistični svet Salvadorja Dalija. Obiskovalci lahko ležejo, stojijo, sedijo ali se sprehajajo. “Umetnost za vsakogar” je moto Tovarne luči. In to se dobro obnese, še posebej pri mladih. Vsak drugi obiskovalec je mlajši od 40 let, že v prvem letu delovanja leta 2022 pa so našteli več kot pol milijona obiskovalcev.

NXT je prvi muzej novomedijske umetnosti na Nizozemskem in ponuja nov svet čutnega doživljanja umetnosti, medijev in tehnologije. Po besedah ustanoviteljice in direktorice NXT Merel van Helsdingen gre za umetnost, ki ni na ogled v tradicionalnih muzejih. Ob tem priznava, da tradicionalni muzeji niti nimajo prostorov in tehnične opreme za prikazovanje te vrste umetnosti, medtem ko je nekdanji televizijski studio idealen prostor za to. “NXT je črna škatla in ne bela kocka,” dodaja.

V muzeju so na ogled digitalne instalacije, ki so jih ustvarili tako mednarodno priznani umetniki kot tudi novi talenti. NXT je prav tako zasebna pobuda, ki uspeva brez državnih subvencij. Financirajo se iz vstopnin in s sponzorskimi sredstvi. Več kot 60 odstotkov obiskovalcev je mlajših od 35 let.

STRAAT – Muzej ulične umetnosti in grafitov je urejen v hali nekdanje ladjedelnice NDSM na severu mesta. V njem je na ogled približno 160 del 150 umetnikov, tako velikih imen kot novih talentov. “Vpliv ulične umetnosti na vsakdanjo kulturo je velik,” pravi direktor Guy-Georges Trigallez. Muzej je začel delovati tik pred pandemijo covida-19 leta 2020. Tedaj so ga zaprli in nato ponovno odprli 2022. V polnem letu delovanja so našteli približno 130.000 obiskovalcev.

RTXP je kratica za Art Experience. V starem šolskem poslopju je na ogled 50 znamenitih del iz zgodovine umetnosti – Rembrandt, Botticelli, Da Vinci, Van Gogh, Monet. Seveda ne gre za originale, ampak so kopije, naslikane čim bolj natančno po originalih, njihov namen pa je podati pregled razvoja umetnostne zgodovine.

V muzeju Moco, urejenem v vili tik ob Rijksmuseumu in Van Goghovem muzeju, pa so že sedem let na ogled dela današnjih zvezdnikov umetniške scene, kot so Banksy, Jeff Koons ali Damien Hirst. Muzej je vroča točka zlasti za turiste in odlično ozadje za fotografije za Instagram ali Tiktok.

C.R., STA