(VIDEO) Žive jaslice se vračajo v Postojnsko jamo

0
684
Žive jaslice Postojna. (Foto: Youtube / posnetek zaslona)

Iz Postojnske jame sporočajo, da bodo po enoletnem premoru v jami spet na ogled žive jaslice. Obiskovalce bodo navduševale med 25. in 30. decembrom.

Postojnske Žive jaslice veljajo za eno najlepših upodobitev Božiča na svetu, zato jih sčasoma želijo uvrstiti na seznam Unescove nesnovne kulturne dediščine. Razporejene so na petih kilometrih in so tako najdaljše podzemne jaslice na svetu. Delno si jih je moč ogledati med vožnjo z jamskim vlakcem, peš pa na poldrugi kilometer dolgi poti. Predstava bo navdušila tudi najmlajše. Ogled je možen tudi z otroškimi in invalidskimi vozički, vendar samo ob predhodni najavi. Priporočajo udobna oblačila in športno obutev, zeblo zagotovo ne bo, saj je v jami stalna temperatura 10 stopinj Celzija.

Svetopisemska zgodba se piše skozi 16 svetopisemskih in glasbenih prizorov, ki jih igrajo lokalni nastopajoči in letos soustvarjajo vrhunske slovenske vokalistke: Maja Keuc – Amaya, Severa Gjurin in Urška Kastelic.

Žive jaslice imajo več kot 30-letno tradicijo. Leta 1989 so v Postojnski jami  kot prvi v Sloveniji postavili žive jaslice izven sakralnih objektov. Več informacije je na spletnih straneh Postojnske jame, po telefonu 05/7000 100 ali e-pošti: [email protected].

Piše: L. K. F.