Vojna ogroža akademsko in znanstveno sodelovanje

0
577
(Foto: Freepik)

Rektorji in znanstvena združenja pozivajo k prekinitvi sporazumov s takojšnjim učinkom do nadaljnjega, 12 univerz v Rusiji pa je bilo izključenih iz evropskega združenja kampusov.

 

 

Približno 200 rektorjev in predsednikov ruskih univerz je podpisalo pismo v podporo voditelju Vladimirju Putinu zaradi invazije na Ukrajino, zaradi česar je Evropsko združenje univerz (EUA) ta teden izključilo 12 ruskih institucij. Obstaja pa tudi druga Rusija, ki se agresorju upira že od začetka konflikta.

Izolacija Rusije od sveta pomeni nadaljnjo kulturno in tehnološko degradacijo naše države ob popolni odsotnosti pozitivnih obetov, trdi več kot 5000 ruskih znanstvenikov v pismu, ki ga je med drugim podpisal Nobelov nagrajenec za fiziko Konstantin Novoselov; špansko-rusko sodelovanje na univerzah in v raziskovalnih centrih je že ogroženo na več nacionalnih in evropskih področjih.

V teh dneh je Evropska komisija sporočila, da je zamrznila sedanje in prihodnje projekte znanstvenega sodelovanja z Rusijo v okviru programa Obzorje Evropa -največjega vira mednarodnega financiranja- in preklicala neporavnana plačila. Sporazum o sodelovanju z Univerzo v Moskvi, ki podpira delovanje teleskopa Master na observatoriju Teide, smo morali prekiniti, pojasnjuje Rafael Rebolo, direktor Inštituta za astrofiziko Kanarskih otokov (IAC). Prejšnji teden so profesorju, ki je odgovoren za ta teleskop, poslali pismo, v katerem so ga obvestili, da zaradi pravnih okoliščin v državi, ki zahtevajo obnovitev sporazuma, in zaradi ruskega vdora v Ukrajino v tem trenutku ne morejo nadaljevati potrebnih pogajanj za obnovitev sporazuma. IAC ne bo upravljal robotskega teleskopa.

Španija je bila leta 2019 gostujoča država na obsežnem mednarodnem izobraževalnem sejmu v Moskvi. Istega leta so štiri španske univerze -Valencia, Carlos III de Madrid, Oviedo in Rovira i Virgili (Tarragona)- podpisale zvezo ruskih in španskih univerz -AURE- z akademijami nacionalnega gospodarstva in javne uprave ter zunanje trgovine, nacionalno raziskovalno in tehnološko univerzo -MISIS- in državno univerzo v Tomsku.

Rusija letno izvozi približno 75.000 visokošolskih študentov -in vsako leto se njihovo število poveča za 4 %- večinoma v anglosaksonske države, vendar se zdi, da ima ta strategija obetavno prihodnost, saj je španščina četrti najpogosteje študirani tuji jezik. Po drugi strani pa se programov mobilnosti z Rusijo vsako leto udeleži približno 2.000 španskih študentov. Rusija je vodilna na področju letalstva, ogljikovodikov in kmetijstva.

Prvi Puškinov inštitut v Španiji – za promocijo ruskega jezika in kulture, enakovreden španskemu Cervantesu – je bil odprt na Univerzi v Cádizu -UCA- leta 2017, od leta 2019 pa je v njem tudi prva Puškinova knjižnica v špansko govoreči državi. V Cadizu se vsako leto vpiše tudi približno sto študentov iz postsovjetskega območja, od tega 30 ukrajinskih, in približno deset španskih bralcev iz Vzhodne Evrope. Zavod je na svoji spletni strani zavzel jasno stališče:

Vsaka kulturna dejavnost, ki jo organiziramo, je za nas praznik, ki ga delimo z našimi študenti, uporabniki in partnerji. Dokler se vojna v Ukrajini nadaljuje, menimo, da ni razloga za praznovanje, zato prekinjamo vse naše kulturne dejavnosti.

Spletni tečaji ruskega jezika se nadaljujejo, vendar je UCA zamrznila vse druge dejavnosti.

 Piše: Damian Ahlin

VIR:   elpais.com