Zbirka bralne značke Zlata bralka, zlati bralec praznuje 20 let

0
288
(Foto: Anže Malovrh / STA)

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je v sredo v Narodni galeriji predstavilo tokratno knjigo iz zbirke Zlata bralka, zlati bralec, ki letos praznuje 20 let. Vsem devetošolcem, ki so ves čas osnovne šole brali za bralno značko, bodo podarili delo Tine Bilban Kako razumeti svet: 50 abstraktnih izumov z ilustracijami Ivana Mitrevskega.

 

Kot je uvodoma povedala Manca Perko iz strokovne službe društva bralna značka, so prve knjige iz zbirke Zlata bralka, zlati bralec podelili devetošolcem v šolskem letu 2003/2004, kar pomeni da je društvo 20 generacijam mladih bralk in bralcem podarilo 340.500 knjig.

Posebnost projekta je, da knjig, ki jih podarijo, ne moreš kar tako kupiti, ampak si jo moraš zaslužiti z branjem. Gre za posebno izdajo običajno že nagrajene knjige, za katere dodaten natis poskrbi društvo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS.

Letošnja knjiga je tako prvotno izšla leta 2017 pri založbi Miš. Prejela je znak zlata hruška in priznanje za oblikovanje na Slovenskem knjižnem sejmu, je spomnila Darka Tancer-Kajnih, ki je vodila pogovor z avtorjema dela. Tina Bilban je na njeno vprašanje, kaj je dobra poučna knjiga, odvrnila, da “tista, ki informira, odpira obzorja in vprašanja ter nagovarja tudi z estetskimi prvinami”. Ilustrator Mitrevski, ki je tako kot avtorica po izobrazbi tudi filozof, pa je na vprašanje, kako je bilo risati abstraktne pojme, odvrnil, da je bilo najtežje upodobiti nič, sicer pa želi s svojimi ilustracijami opremiti mlade bralce s spoznanji, “ki jim bodo prišla prav v prihodnosti, za katero nihče ne ve, kakšna bo”.

Med govorci predstavitve jubilejne zbirke je bila med drugim tudi Tjaša Urankar, zaposlena na JAK za področje bralne kulture, ki je poudarila pomen samostojnega področja znotraj agencije za bralno kulturo, ki sicer po zadnji raziskavi med mladimi ni ravno najvišja, a prav ti projekti vzbujajo upanje, da mladi še berejo. Po navedbah Mance Perko to potrjujejo številke: mladih bralcev za bralno značko je okoli 140.000, trenutnih mentorjev pa samo na osnovnih šolah kar 7000.

Zaključna prireditev Zlata bralka, zlati bralec bo 30. maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Prireditev, na kateri bodo počastili zlate bralke in bralce, ki zaključujejo osnovnošolsko pot, bo vodil Boštjan Gorenc – Pižama, so zapisali v društvu Bralna značka.

C.R., STA