Združitev evropskih univerz niso več sanje

0
552
(Foto: Epa)

Evropska unija si prizadeva za združevanje Evrope tudi v izobraževanju. 41 evropskih univerz je že podpisalo medsebojno zvezo, kmalu bo dodanih še 19. poleg tega si EU prizadeva za ustvarjanje nadnacionalnih evropskih diplom.

 

Španski minister za univerzitetno izobrazbo Joan Subirats je v intervjuju za dnevnik El País izjavil, da bo »Evropski prostor bolj vpliven na španskih univerzah. Kar je bilo najbolj uspešno pri gradnji Evrope je verjetno 35-letni program Erasmus preko katerega je doseglo univerzitetno izobrazbo 12 milijonov študentov.«

Francoski predsednik Emmanuel Macron je eden glavnih promotorjev zveze evropskih univerz. »Tako kot so pionirji Bologne, Montpellierja, Oxforda ali Salamance verjeli v moč izobrazbe, želim da bi živeli v skladu s tem velikim namenom,« je dejal leta 2017 na Sorboni.

Prvi korak bodo skupne diplome in ustvarjenje študentske kartice Evropske unije.

Rij Mathot, 25-letni Nizozemec, študira prvi semester magistrskega študija na Univerzi v Barceloni. Drugi semester bo nadaljeval v Utrechtu, diplomsko nalogo pa še ne ve, kje jo bo predstavil. Za ta program se je odločil, ker je želel, da bi bil mednarodni. Mathot deli učilnico v Barceloni s študenti iz Irske, Nigerije, Belgije in Indije.

Mathotov magistrski študij bo nosil pečat petih univerz organizatork, vendar Evropska Unija oblikuje skupni evropski certifikat za diplome, ki bi ga nudilo več evropskih univerz. »Evropska zavezništva so dobra za financiranje univerz in dodajanje moči izboljšuje upravljanje, raziskave in poučevanje,« je izjavil Dámaso López, prorektor za mednarodne odnose na madridski univerzi Complutense. Konzorcij »Una Europa« te univerze s Sorbono in Bologno že ima odobreno skupno diplomo iz trajnostnega razvoja.

Francija letno za zavezništva evropskih univerz namenja 10 milijonov evrov, Španija pa 3,5 milijona evrov. Projektu je namenjen velik proračun. Cilj je, da ta zavezništva omogočajo izboljšanje univerzitetnega sistema.

Vir: El País, Španija