Pred informativnimi dnevi: Dijaki, študij izberite s srcem

0
555
Univerza v Ljubljani. (Foto: Nebojša Tejić / STA)

Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič pred informativnimi dnevu dijakom svetuje, naj dobro premislijo, kaj jih veseli, in naj študij izberejo s srcem. Obiščejo naj spletne strani in družbena omrežja fakultet, ki jih zanimajo, da bodo že imeli osnovne informacije, na informativnih dnevih pa naj zastavijo vsa vprašanja, ki se jim porajajo, pravi.

Na Univerzi v Ljubljani bodo informativni dnevi tudi letos zaradi epidemioloških razmer potekali prek spleta, in sicer jutri in v soboto. Vseh 23 fakultet in tri umetniške akademije največje in najstarejše univerze v Sloveniji pripravljajo spletna predavanja, pogovore, video predstavitve in še marsikaj, so na univerzi zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi hitro spreminjajoče se družbe se poklicev, ki jih bomo potrebovali čez pet, deset oz. več let, ne da zanesljivo napovedati, zanesljivo pa lahko napovedo sodelovanje različnih strok, kar je ideja družbe 5.0. Univerza ponuja študij na vseh področjih: naravoslovje, družboslovje, tehnika, humanistka, umetnost in šport.

“To, da ponujamo študij na vseh področjih znanosti in umetnosti je vse bolj redkost tudi v svetovnem merilu. Naš cilj je, da študentke in študenti pridobljeno znanje in kompetence uporabijo na najboljši možen način v praksi. Javne univerze namreč nismo poklicne šole, ne izobražujemo za poklice, ampak dajemo znanje in kompetence. Nova delovna mesta, ki nastajajo, pogosto terjajo nekonvencionalno kombinacijo veščin,” je sporočil Majdič, ki je prepričan, da je tudi že čas za preskok v miselnosti, da po izbranem študiju obstaja le ena možnost zaposlitve.

“Danes se na primer družboslovci in humanisti zaposlujejo tudi v tehnoloških podjetjih in takšnih interdisciplinarnih sodelovanj bo vedno več,” je prepričan. Kot je dodal, bi bilo prav, da bi se več deklet odločalo za naravoslovne in tehniške smeri ali pa fantje za pedagoške poklice.

“S tem bi dokazali, da smo končno presegli spolne stereotipe glede študija. Vsi študijski programi so namreč primerni za vse. Ne obstajajo moški in ženski študijski programi,” je še poudaril Majdič.