Miriam Drev: Od dneva so in od noči

0
781
(Foto: printscreen)

Pri založbi Pivec je letos izšel nov roman avtorice Miriam Drev z naslovom Od dneva so in od noči. Ima prav posebno obliko, saj gre namreč za roman v pismih, ki razkriva svojevrstno družinsko dramo, prepredeno z najrazličnejšimi dogodki. Sicer iz literarne teorije vemo, da se romani v pismih pojavljajo v treh različnih oblikah in so lahko    monologni, ker vsebujejo pisma, ki jih piše samo ena oseba, dialogni, ker vsebujejo pisma, ki si jih med seboj izmenjujeta dve osebi in takšni, kjer je avtorjev pisem več.

 

Pisma, takšna in drugačna, imajo vlogo dokumentov, ki v pričujočem romanu zarisujejo duh treh obdobij. Kot piše v spremni besedi h knjigi, se z zornega kota sedanjosti skozi klasično obliko pisnega dialoga med Agato, ki živi v Ljubljani, in njenim odraslim sinom Jakobom, zaposlenim v Trstu, sprehodimo v čas tik po drugi svetovni vojni, nato pa v 60. leta prejšnjega stoletja. Tja ju ponese snop pisem, poslanih njenemu očetu Mihu. V prvem delu oživijo posledice vojnih preizkušenj in obenem hrepenenje po boljših časih mlade generacije. V drugem delu igra osrednjo vlogo Mihova žena Pavlina, ki se odpravi služit in izobraževat v London, kar je zanjo izziv, še večji pa, da je doma pustila dveletno hčerko Agato. V tem družbeno-zgodovinsko-(avto)refleksivnem romanu Agata in Jakobodstirata razloge za dramo, ki je zaznamovala življenje družine. Ta postopek jima pomaga osmišljati pomembne odločitve članov družine, z njegovo pomočjo pa gradita tudi most med včeraj in danes. Spremno besedo je napisala dr. Leonora Flis.

Miriam Drev je slovenska pesnica, pisateljica, prevajalka in kritičarka, ki živi v Ljubljani, del njenih korenin pa sega na Nabrežino pri Trstu. Diplomirala je iz primerjalne književnosti in angleščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je soavtorica prve vegetarijanske kuharice v Sloveniji – Sto en zelenjavni jedilnik (1983). Ko je živela na Dunaju, je napisala otroško knjigo Šviga gre lužat (1995) in pesniško zbirko Časovni kvadrat (2002), ki je bila nominirana za nagrado za knjižni prvenec. Napisala je še zbirke poezije Rojstva (2007), Vodna črta (2008) in Sredi kuhinje bi rasla češnja (2012), ter romana V pozlačenem mestu (2012) in Nemir (2014). Prevedla je več kot 90 knjig sodobnih in klasičnih avtorjev kot tudi knjig za otroke in mladino. Leta 2017 je izšla njena peta pesniška zbirka, naslovljena Tirso. Leta 2014 in leta 2016 je bila nominirana za nagrado Mira za celotni opus.

Knjigo naročite na POVEZAVI.

L.K.