Pesnitev Jezus Kristus je virtuozno delo Leona Oblaka

0
779
(Foto: vseknjige.si)

»Skoraj 200 strani dolga pesnitev Jezus Kristus je virtuozno delo Leona Oblaka, ki se je proslavil s tremi pesniškimi zbirkami katoliško-religiozne tematike. V 3147 verzih spremljamo življenje in delo Jezusa iz Nazareta. Jezusovi nauki so tenkočutno in umetniško upodobljeni v jambskem devetercu in verižni rimi, podobo knjige pa veličastno dopolnjuje izbor gravur Juliusa Schnorra von Carolsfelda iz 19. stoletja,« je zapisano na platnicah nove knjige Leona Oblaka, Nove zaveze v verzih, ki nosi preprost naslov: Jezus Kristus.

 

Kot še piše v opisu knjige na spletni strani Celjske Mohorjeve družbe, pri kateri je izšla, je četrta zbirka Leona Oblaka zares monumentalno delo, ki na 200 straneh prinaša Novo zavezo, izpovedano v obliki globoke religiozne in metrično urejene poezije. Svetopisemski dogodki od Marijinega spočetja pa vse do končne pojavitve apostolom se nam razkrijejo v živi obliki, njegovo delovanje in nauki pa se nas v rimah močno dotaknejo. Leon Oblak tako vsebine Nove zaveze ni le prepesnil, pač pa je ustvaril svojevrsten spomenik Božji slavi. Veličasten vtis dopolnjuje tudi dvajset gravur nemškega nazarenskega slikarja Juliusa Schnorra von Carolsfelda, ki so bile v ta namen digitalizirane iz zgodovinske izdaje Zgodb Svetega pisma Mohorjeve družbe iz leta 1903.

Knjiga je primeren dar ob katerem od pomembnih dogodkov v življenju, še bolje pa jo je preprosto imeti in si vsak dan kaj prebrati iz nje. Jezus Kristus je tretja avtorjeva pesniška zbirka, drugi dve sta še Pasijon Mengore (2010) in Sto svetnikov in svetnic v sonetih (2013); Leon Oblak je tudi avtor pesnitve Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov (2017). Leon Oblak je bil rojen 17. julija 1966 v Šempetru pri Novi Gorici, končal je gimnazijo v Idriji in nato leta 1992 diplomiral na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 1995 je magistriral, leta 1998  pa doktoriral. Leta 2001 je postal docent, leta 2008 izredni profesor, leta 2017 pa redni profesor. Zaposlen je kot predavatelj na Biotehniški fakulteti, habilitiran za področje »Politika in ekonomika upravljanja z naravnimi viri«. Zase pravi, da je v življenju najbolj od vsega ponosen na svojo družino – ženo in oba sinova.

Piše: L.K.

P.S.:

Pesnitev Jezus Kristus Leona Oblaka naročite na tej POVEZAVI