Poklic tedna: Turistični vodnik ali turistični animator

0
815
(Foto: Garry Knight / Flickr)

Kot “turizem” običajno razumemo potovanje zaradi razvedrila, oddiha in njegove spremljajoče dejavnosti. Turizem je splet odnosov in storitev povezanih z aktivnostjo oseb, ki potujejo in bivajo v krajih zunaj svojega stalnega bivališča, zaradi preživljanja prostega časa, zabave in poslovnih zadev.

Obstaja več oblik turizma. Prvi je individualni, drugi je preko turistične agencije.

Delavec v turizmu je zagotovo eden od izredno zanimivih in dinamičnih poklicev, ki je trenutno na trgu dela zelo iskan. Poklica, ki služita turistom sta “Turistični spremljevalec” in “turistični animator”.

Turistični vodnik ali spremljevalec

Delo turističnega vodnika je spremljanje skupine turistov in opravljanje organizacijskih in tehničnih storitev za skupine turistov od začetka potovanja do cilja in vrnitve.

Turistični spremljevalec skupino sprejme in uredi namestitev prtljage na avtobus, vlak ali letalo. Skupini razloži kam gredo, koliko časa bo trajalo potovanje, na katere stvari morajo biti pozorni in v katerem hotelu bodo prenočevali. Oskrbi jih z vsemi podatki potovanja in uredi morebitne težave ali zaplete. Skupino vedno spremlja in lahko poskrbi tudi za spremljevalni program in za logistično izvedbo potovanja.

Turistični spremljevalec lahko dela z različnimi skupinami gostov:

. Skupine tujih gostov.

. Skupine slovenskih gostov v tujini.

. Sejemski gosti.

. Jezikovni tečajniki.

. Transfer gostov

Turistični spremljevalec potrebuje opraviti izpit za pridobitev licence za turističnega spremljevalca. Pogoja za pristop k izpitu sta končana najmanj srednja strokovna izobrazba in znanje vsaj enega tujega jezika na ravni srednje šole.

Za opravljanje dejavnosti turističnega spremljanja se mora vsak spremljevalec vpisati v register, ki ga vodi Gospodarska zbornica Slovenije.

Turistični animator

Turistični animator poskrbi za animacijo gostov, popotnikov ali izletnikov, ki pridejo v izbran turistični kraj kjer animator dela (hotel, počitniški dom, zdravilišče ali smučišče).

Turistični animator si program pripravi na začetku turistične sezone. Njegova odgovornost je animacija otrok, najstnikov ali odraslih.

Največkrat izvaja animacijo na več področjih hkrati (naravoslovno, kulturno ali  turistično). Poznati mora kulturne, zgodovinske, etnografske in druge značilnosti širše okolice, v kateri se animacija izvaja. Zaželena je umetniška nadarjenost, dobro poznavanje več jezikov in bontona.

Za delo turističnega animatorja običajno zadostuje srednješolska izobrazba in znanje tujih jezikov. Delo turističnega animatorja lahko opravlja vsak, ki ima specifična znanja in sposobnosti, na primer športnik ali umetnik.

Pripravil: Jože Jan