COVID-19: V Sloveniji narašča število okuženih osnovnošolcev

0
423
(Foto: STA)

Po podatkih Ministrstva za zdravje o širjenju okužb s COVID-19, je na slovenski ravni rahlo upadlo število novih okuženih, še vedno pa se polagoma viša število hospitaliziranih in pacientov v intenzivni negi. Glede okuženih med zaposlenimi v vzgoji in učenci, je padlo število okuženih med zaposlenimi, med učenci pa število okuženih narašča zlasti v skupini osnovnošolcev.

Objavljeni podatki na portalu https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats kažejo, da se je v zadnjem tednu tedensko povprečje novih primerov rahlo zmanjšalo, še naprej pa se viša število hospitaliziranih. Včeraj jih je bilo 428 (prejšnji teden 400), od teh 116 v intenzivni negi (prejšnji teden 113).

Stanje v vrtcih in šolah je tudi raznoliko: medtem, ko je padlo število okuženih med zaposlenimi (170 v zadnjem tednu, 229 v prejšnjem), je naraslo število okuženih med učenci, zlasti v osnovni šoli. Obenem se je v osnovnih šolah tudi povečalo število učencev v karanetni: 4621 učencev iz 213 oddelkov (prejšnji teden je v karanteni bilo 4.126 učencev iz 200 oddelkov). Zaradi boljšega stanja v vrtcih in srednjih šolah, je ta teden v karanteni skupno 6.115 učencev iz 279 oddelkov.

Število cepljenih se tudi polagoma večja: po zadnjih podatkih je cepljenih že 1.135.716 prebivalcev , od katerih je 1.047.123 polno cepljenih, kar predstavlja skoraj polovico slovenskega prebivalstva.

Minister Poklukar poudaril cilj 70-odstotne precepljenosti

Na novinarski konferenci je minister za zdravje Janez Poklukar poudaril, da prednosti cepljenja odtehtajo tveganja in javnost pozval, da morebitne premisleke naslovijo s svojimi osebnimi zdravniki.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je izpostavil pomen PCT pogoja za ohranjanje odprte družbe, a ob tem tudi poudaril, da nam – kot nam kažejo zgledi drugih držav – le visoka precepljenost (nad 70%) omogoča opustitev ukrepov za preprečevanje širjenja okužb in v celoti odprto družbo.

Piše: Jože Jan