Danes praznujemo dan slovenske zastave: V Ljubljani si lahko ogledate stojnico o zgodovini slovenske zastave

0
617
Zastave republike Slovenije. (Tamino Petelinšek / STA)

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je skupaj z društvom Heraldica Slovenica danes, na dan slovenske zastave, na Prešernovem trgu v Ljubljani postavil stojnico, pri kateri se lahko državljani seznanijo z zgodovino zastave. Ob stojnici je med drugim spregovoril tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Poleg Hojsa so spregovorili tudi minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in predstavnik društva Heraldica Slovenica Matija Kenda.

K obisku stojnice in pogovoru s predstavniki društva Heraldica Slovenica so iz Ukoma povabili tudi učence osnovnih šol, dijake srednjih šol in vse, ki so za to zainteresirani.

“Slovenska narodna zastava, belo – modro – rdeča tribarvnica, se je uveljavila leta 1848, v času narodnega preporoda, ko smo Slovenci določili slovenske barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske in jih predlagali v potrditev tedanji avstrijski administraciji,” so zapisali v sporočilu za javnost. Kot so navedli, so jo leta 1848 prvič razvili slovenski študentje na Dunaju, v Ljubljani pa je prvič zavihrala 7. aprila 1848, na stavbi gostilne Zlata zvezda v Wolfovi ulici, ko jo je izobesil slovenski domoljub Lovro Toman.

Heraldica Slovenica že od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja skrbi za zastavo. V spomin na “narodnobuditeljsko” dejanje Tomana tako vsako leto 7. aprila v Wolfovi ulici ob 16.30 zamenjajo slovensko državno zastavo. Ta datum pa se je po zaslugi društva od leta 1998 uveljavil kot dan slovenske zastave.

J.S., STA