Po novih napadih s plinom v Iranu hospitalizirali več kot sto učenk

0
282
(Foto: Pixabay)

Po novih domnevnih napadih s plinom v dekliških šolah v Iranu so po poročanju lokalnih medijev hospitalizirali več kot sto učenk. O nepojasnjenih zastrupitvah so danes poročali iz najmanj desetih dekliških šol, sedmih v severozahodnem mestu Ardabil in treh v prestolnici Teheran.

 

V Ardabilu so hospitalizirali 108 učenk, njihovo stanje pa je stabilno, je poročala iranska tiskovna agencija Tasnim, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Iranska tiskovna agencija Fars pa je poročala, da so varnostne sile zaradi domnevnih zastrupitev doslej pridržale tri osebe, potem ko je generalni državni tožilec minuli teden odprl preiskavo.

Notranji minister Ahmad Vahidi je danes aretacije zanikal. Na novinarski konferenci je pojasnil, da še vedno preiskujejo morebitne storilce, da pa niso še nikogar pridržali. Prav tako še nimajo “dokončnega poročila, da bi za zastrupitev učenk uporabili posebno strupeno snov”, je dejal. Zanikal je informacijo parlamenta, da je pri testiranju snovi, ki so jo našli v šolah v Komu, ministrstvo za zdravje odkrilo sledi dušika, ki se večinoma uporablja v gnojilih.

To je povedal, potem ko ga je po številnih kritikah zaradi molka oblasti ob naraščanju števila prizadetih šol iranski predsednik Ebrahim Raisi danes pooblastil za primer in za obveščanje javnosti o poteku preiskave, da bi “pomirili zaskrbljenost družin”, poroča AFP.

Od začetka skrivnostnih zastrupitev novembra lani je moralo skoraj 1200 učenk zaradi težav z dihanjem v bolnišnico, od tega skoraj 800 v svetem mestu Kom južno od Teherana, 400 pa v zahodnem mestu Borujerd, je danes povedala iranska poslanka Zahra Šejhi, tiskovna predstavnica zdravstvenega odbora iranskega parlamenta.

Zastrupitve so v državi sprožile val jeze, kritiki pa so obsodili molk oblasti. Namestnik iranskega ministra za zdravje Junes Panahi je v nedeljo ocenil, da je “očitno, da želijo nekateri posamezniki zapreti vse šole, zlasti dekliške”, a kasneje zatrdil, da so ga napačno razumeli, poroča britanski BBC.

Aktivisti odgovorne za napade na šole primerjajo s talibani v Afganistanu in skrajno skupino Boko Haram v Sahelu, ki nasprotujejo izobraževanju deklic.

Do novih skrivnostnih zastrupitev prihaja pet mesecev po začetku protivladnih protestov, ki so se razmahnili septembra lani, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Umrla je teden dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute.

Po ocenah organizacij za človekove pravice je bilo med protesti ubitih več kot 500 ljudi. Oblasti naj bi aretirale skoraj 20.000 ljudi, več kot sto pa so jih obsodili na smrt.

Z. P., STA