Chicago, ZDA: Na razstavi Prvi kralji Evrope so razstavljeni tudi predmeti iz Narodnega muzeja Slovenije

0
290
Odprtje razstave Prvi kralji Evrope (Foto:  Peter Pawinski)

V Naravoslovnem muzeju (The Field Museum) v Chicagu, ZDA, so 31. marca 2023 odprli obsežno razstavo Prvi kralji Evrope (First Kings of Europe), ki prikazuje vzpon prazgodovinskih skupnosti od prvih naselbin do vladarskih družb železne dobe na evropskih tleh. Na ogled je več kot 700 predmetov, starih od 2.500 do 8.000 let, med katerimi so tudi dragocenosti iz Narodnega muzeja Slovenije. Razstava združuje 26 muzejev iz 11 držav jugovzhodne Evrope in bo na ogled do 28. januarja 2024.

Na razstavi je mogoče videti nakit, orožje, orodje, ritualne skulpture in druge predmete. Posamezni sklopi so razporejeni kronološko in pokrivajo obdobja ob neolitika do železne dobe na ozemlju sodelujočih držav (Slovenija, Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Madžarska, Kosovo, Črna Gora, Severna Makedonija, Romunija in Srbija).Dr. Peter Turk, kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije je ob tem povedal: »Ta sijajna razstava nas spominja, da je prav jugovzhodna Evropa prostor najstarejše človekove stalne poselitve v Evropi že konec 7. tisočletja pr. n. št., obenem pa prostor, v katerem so se od 5. tisočletja pr. n. št. naprej kot prve na evropskih tleh oblikovale najstarejše vladarske družbe, vse do najstarejših državnih oblik in konec koncev helenistične civilizacije v 4. in 3. stoletju pr. n. št. Prispevek Narodnega muzeja Slovenije k veliki razstavi o prvih evropskih vladarjih odraža pomen našega prostora v pozni bronasti dobi, ko je s pomembnimi zakladi, kakršen je tisti iz Dragomlja, soustvarjal zapleteno evropsko metalurško proizvodno in izmenjalno mrežo. Z njo so vzdrževali tesne stike z osrednjim in vzhodnim Sredozemljem kot središčem tedanje visoke civilizacije, obenem pa so domače in sosednje regije oskrbovali z bakrom in bronom kot najpomembnejšima dejavnikoma tedanje izmenjave. V starejši železni dobi so se tudi na ozemlju Slovenije razvila pomembna središča evropske elite, ki so z izjemnimi izdelki, kot so kompleksno izdelane steklene jagode iz Podzemlja, bronasta dvogrebenasta čelada z Magdalenske gore in figuralna situla iz Valične vasi, izkazovale svoj visok status.«

Postavljanje predmetov v vitrine je pristojni kustos dr. Turk tokrat nadzoroval virtualno: »Ingoti iz Dragomlja, ogrlica iz Podzemlja, čelada z Magdalenske gore in situla z Valične vasi so v vitrinah v ugledni družbi prestižnih predmetov iz Hrvaške, Bosne, Srbije, Bolgarije in Albanije,« je povedal. 

Situla z Valične vasi, 400–300 pr. n. št., bron, višina 25 cm, hrani Narodni muzej Slovenije, inv. št. P 11790 (Foto: Tomaž Lauko)

Odprtja razstave so se udeležili predstavniki vseh sodelujočih ustanov, med njimi tudi v. d. direktorice Narodnega muzeja Slovenije ddr. Mateja Kos Zabel, ki je povedal, da gre za izjemno postavitev v skladu z najnovejšimi dognanji muzeologije. Predmeti so postavljeni v scene, ki ponazarjajo načine uporabe orodja, orožja, posodja in okrasja, spremljajo jih zanimiva pomagala, ki temeljijo na sodobnih tehnologijah, a na nevsiljiv in privlačen način. Ob razstavi so izšli katalog, znanstvena monografija in vodnik, obiskovalci pa v muzejski trgovini lahko izbirajo med številnimi čudovitimi izdelki.

 The Field Museum je osrednji naravoslovni muzej v Illinoisu v centralnem delu ZDA. Slovi po okostjih dinozavrov in obsežnih zbirkah. Njegova maskota je tiranozaverka Sue, ki je dobila ime po svoji odkriteljici (1990, Južna Dakota). Dejavnost muzeja sega tudi na področja antropologije, etnologije in arheologije.