Ilustratorka Marjanca Jemec Božič praznuje 95 let

0
130
Ilustracija Marjance Jemec Božič (Foto: Wikipedija)

Ilustratorka Marjanca Jemec Božič je dopolnila 95 let. Malo starejši se je spominjajo zlasti po Piku Dinozavru in Nani, mali opici, mlajše generacije pa po pravljicah Anje Štefan Melje, melje mlinček; njena bogata ustvarjalnost je zbrana v antologiji Pravljični cvet, ki so jo letos ponatisnili. Ob jubileju je izšla tudi “čebelica” O modrem plaščku.

 

Ilustratorkina risba je v desetletjih njene dejavnosti ostajala živa in neposredna ter ob domišljijskem bogastvu tudi po izrazu močna, so zapisali ob Smrekarjevi nagradi za življenjsko delo.

Rodila se je v Mariboru, kjer je preživela prva tri leta, nato pa se je družina preselila v Ljubljano, kjer je pozneje obiskovala Poljansko gimnazijo. V tedanji četrti gimnaziji – nekdaj so dijaki obiskovali gimnazijo od približno 10. do 18. leta – si je prislužila “popravca” iz risanja. Še sama ni vedela, zakaj. Profesor ji je svojo odločitev pojasnil šele po uspešno opravljenem izpitu. Ni namreč mogel verjeti, da za domačo nalogo v resnici sama nariše vse risbe, ki jih prinese v šolo. Šele na popravnem izpitu je dojel, da odlično obvlada risanje, piše na portalu Župca.

Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in se v celoti posvetila ilustraciji, ki danes krasi okoli 200 knjig ter številne prispevke v otroškem in mladinskem periodičnem tisku.

Po končani akademiji je najprej delala pri časopisu Delavska enotnost. Zanj je risala pomembne osebe, pa tudi preproste delavce in delo v tovarnah, denimo železarje na Jesenicah. Njena prva knjiga je bila Franca izpod klanca Kajetana Koviča. Pozneje pa so sledile še številne druge upodobitve pravljičnega sveta in liki, kot so Juri Muri v Afriki, Nana mala opica, Prašiček gre na pot, Piko dinozaver, Melje, melje mlinček ter številne pesmi, kot so Tri ptičice, Mala Marjetica in gozdni mož ter Čudežna ptica.

Svoja dela je večkrat predstavila na samostojnih in skupinskih razstavah, za svoje delo je bila tudi večkrat nagrajena. Leta 2006 je prejela nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

“Ilustracije Marjance Jemec Božič zaznamuje živa barvitost, čeprav je ustvarjalka izrazita in raznolika tudi v črno-belih ilustracijah. Njena posebnost so dinamične kompozicije z množico hudomušno karikiranih likov, ki tudi z držo teles izražajo slikarkino sposobnost za upodabljanje šaljivih zgodb. Nič manj ni prepričljiva v podajanju ‘značajev’ živali vseh vrst,” je žirija zapisala v utemeljitvi nagrade.

Ob omenjeni nagradi za življenjsko delo je prejela še nagrado Japonske za TV-ilustracijo (1971), prvo nagrado UNICEF za voščilnico (1971), Levstikovo nagrado (1980), Kajuhovo nagrado (1981) in Levstikovo nagrado za življenjsko delo (2003).

Mladinska knjiga je ilustratorkin jubilej letos poleti obeležila s ponatisom ilustratorkine antologije iz leta 2013 Pravljični cvet ter z izdajo knjige v zbirki Čebelica, ki letos praznuje 70 let. Marjanca Jemec Božič je tokrat ilustrirala judovsko ljudsko pravljico O modrem plaščku, ki jo je priredila in prevedla Ajda Rooss. Kot je povedala na nedavni predstavitvi, slikanica prinaša ganljivo zgodbo, za katero upa, da bo nagovorila tudi sodobne otroke, ki jim je večinoma huda revščina tuja.

C. R. , STA