Na fakulteti za elektrotehniko odprli prostor za mreženje študentov, raziskovalcev in podjetnežev

0
212
(Photo: Pixabay)

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je v partnerstvu s podjetjem Infineon Technologies Austria včeraj odprla prostor za aktivno mreženje študentov, raziskovalcev in predstavnikov industrije Mission Future Hub. Namenjen je spodbujanju inovacij za digitalni in zeleni prehod, so sporočili s fakultete.

 

Kot so navedli v sporočilu za javnost, gre za mednarodno dolgoročno strateško sodelovanje fakultete s podjetjem, v okviru katerega Infineon Technologies Austria financira raziskave in razvoj na področju digitalnega in zelenega prehoda. Za doseganje energetskih in podnebnih ciljev so po njihovih navedbah potrebne pametne tehnologije, konkurenčne inovacije iz Evrope in visoko usposobljeni strokovnjaki. Cilj partnerstva je izvajanje skupnih raziskovalnih in razvojnih projektov, hkrati pa tudi poučevanje, usposabljanje in mreženje.

Predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na fakulteti Andrej Kos, ki koordinira sodelovanje s podjetjem, je ob tem poudaril, da strategija fakultete vključuje sodobne študijske programe, raziskovalno odličnost in tesno sodelovanje s podjetji v smislu projektov in usposabljanj.

Tovrstno mednarodno sodelovanje pa krepi inovacijsko kulturo v regiji Alpe-Adria in širi nabor strokovnjakov s področja elektrotehnike v Evropi. Partnerstvo je del sodelovanja podjetja Infineon Technologies Austria v projektu skupnega evropskega interesa na področju mikroelektronike (IPCEI ME).

Skupne raziskovalne in izobraževalne teme, ki jih bo fakulteta obravnavala v okviru partnerstva, se osredotočajo na elektrotehniko in so tako bistveni osrednji element za področja, kot so energetska učinkovitost, obnovljivi viri energije, elektromobilnost, umetna inteligenca, internet stvari ali kvantne raziskave. Za povečanje števila diplomantov STEM v Evropi bodo razviti programi usposabljanja, posebej prilagojeni tem tematikam. Poleg tega Infineon Technologies Austria v okviru IPCEI študentom ponuja praktične delavnice, sodelovanje v Infineon šolah, podporo za diplomske, magistrske in doktorske naloge, štipendije in industrijske prakse.

 

C.R., STA