Evropska poslanka Romana Tomc: “Mladi odhajajo iz Slovenije, ker v drugih državah EU dobijo višje plače in boljše pogoje za delo”

0
446
Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Tamara Bizjak)

Na Goriškem se je že pred dnevi mudila evropska poslanka Romana Tomc. Sodelovala je na dogodku z dijaki novogoriške gimnazije v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), z njimi pa se je pogovarjala predvsem o zaposlovanju mladih v Sloveniji in EU. Kot je povedala, v EU poteka bitka za kadre.

Mlade so zanimale njihove možnosti za dobro zaposlitev. Trenutno ne v Sloveniji in ne v drugih članicah EU mladi sicer nimajo težav pri iskanju zaposlitve.

“Problem pa imamo v Sloveniji v odlivu kadrov, odlivu mladih, še posebej visoko izobraženih. Mladi odhajajo iz Slovenije v druge države EU, kjer jim lahko ponudijo ne samo višjo plačo, ker ne gre samo za višjo plačo, pač pa tudi boljše delovne pogoje, bolj fleksibilno zaposlitev, delo od doma, fleksibilen delovni čas in vse druge ugodnosti, ki jih lahko nudijo, ker so bogatejši in ker si lahko privoščijo več,” je poudarila Tomčeva.

Mladi pač iščejo svojo priložnost in zato odhajajo, je še dodala, Slovenija pa na tem področju ostaja pred težko dilemo, kaj narediti in kako nadomestiti ta primanjkljaj mladih.

Evropska poslanka Romana Tomc se je istega dne posvetila še perečemu vprašanju dolgotrajne oskrbe v Sloveniji. Slovenija je namreč edina država v EU, ki nima zakona o dolgotrajni oskrbi. EP Romana Tomc obžaluje, da bodo vsa evropska sredstva, ki so bila zagotovljena za začetni zagon dolgotrajne oskrbe, izgubljena, ker jih Slovenija v določenem času ne bo uspela porabiti.

Slovenija Zakon o dolgotrajni oskrbi nujno potrebuje, in tega se v drugih državah EU še kako zavedajo: “Naj povem, da v tem trenutku v Evropi ni noben problem dobiti denar za gradnjo še enega doma za starejše, zelo težko pa je najti ljudi, ki bodo delali v domu za starejše, zato v Evropi poteka bitka za kadre,” je poudarila.

STA, C. R.