Zelenski in Bloom: Vojna ima uničujoče posledice za milijone ukrajinskih otrok!

0
427
Volodimir Zelenski in Orlando Bloom (Foto: EPA / Urad predsednika Ukrajine)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in britanski igralec ter ambasador Sklada ZN za otroke (Unicef) Orlando Bloom sta v včeraj objavljenem videopogovoru opozorila na uničujoče posledice ruske invazije za milijone otrok v Ukrajini. Pri tem sta izpostavila predvsem hude psihične posledice vojne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

“Vojna uničuje otroštvo ukrajinskih otrok,” je opozoril Zelenski in ocenil, da je bilo v državi doslej poškodovanih ali uničenih na tisoče šol. “Skoraj 2,7 milijona šolarjev se je prisiljenih učiti prek spleta ali na mešan način. Dekleta in fantje pa so izpostavljeni tveganju za razvoj depresije, anksioznosti ali drugih težav z duševnim zdravjem,” je dodal.

Bloom, ki je od leta 2009 Unicefov ambasador za humanitarne projekte, je med pogovorom izpostavil, da bi otroci v Ukrajini morali dobiti nazaj svoje otroštvo. Spregovoril je tudi o usodi pogrešanih ukrajinskih otrok in ruskega predsednika Vladimirja Putina – ne da bi omenil njegovo ime – označil za vojnega zločinca.

Povedal je tudi, da je nedavno obiskal družino s petimi otroki in štirimi posvojenimi vojnimi sirotami. “Unicef podpira takšne starše in si s tem prizadeva, da bi bil vsak ukrajinski otrok del tople, skrbne in predane družine,” je še dodal.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je sicer nedavno objavilo nalog za aretacijo Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij od začetka ruske invazije na Ukrajino.

Moskva je v odzivu poudarila, da nalog nima nikakršnega pomena in da je pravno neveljaven. Prav tako je zanikala, da so bili otroci deportirani in trdi, da so jih pred vojno v Ukrajini odpeljali na varno. Zelenski medtem že dlje časa opozarja, da je bila tisočim ukrajinskim otrokom odvzeta ukrajinska identiteta in da jih Moskva na silo “rusificira”, še navaja dpa.

STA, C. R.