Univerza na Primorskem: Obnova servitskega samostana v Kopru je v skladu s časovnico

0
482
Poslopje servitskega samostana v starem jedru Kopra, v katerem bodo raziskovalni centri, muzej, laboratorij za virtualno resničnost in čitalnica. (Foto: Eva Jakomin / STA)

Univerza na Primorskem obnavlja poslopje servitskega samostana v starem jedru Kopra, v katerem bodo po načrtih med drugim raziskovalni centri, muzej, laboratorij za virtualno resničnost in čitalnica. Kljub težavam s komunalnimi priključki in rastjo stroškov gradbenih del na univerzi ocenjujejo, da so trenutno še znotraj začrtane časovnice.

Po lanskem zaključku sanacije zelo obsežnega ostrešja trenutno potekajo interventna dela, s katerimi bodo preprečili nadaljnje propadanje objekta, so pojasnili v službi za komuniciranje Univerze na Primorskem (UP).

V drugi fazi načrtujejo preprečitev vdora vlage v zidove in ureditev odvodnjavanja iz notranjih atrijev. Kot so opozorili, pa se je to za več mesecev zamaknilo zaradi zamude pri objavi razpisa ministrstva za kulturo.

Vrednost vseh predvidenih obnovitvenih del je okvirno 20 milijonov evrov. V zadnjih dveh letih so v prenovo in predhodne raziskave vložili že skoraj milijon evrov, letos pa predvidoma še dodatnih pol milijona. Gre za zahteven in obsežen projekt, saj je bruto tlorisna površina, na kateri bodo potekala obnovitvena gradbena dela, po oceni UP več kot 5300 kvadratnih metrov.

Ob dosedanjih delih so naleteli na številne zaplete. Kot so pojasnili na raziskovalnem inštitutu InnoRenew, ki na območju nekdanjega samostana izvaja raziskave, je eden večjih slaba komunalna opremljenost starega mestnega jedra. Za izvedbo priključkov za vodovod, kanalizacijo in elektriko bi bila zaradi tega potrebna obširna gradbena dela v okoliških ulicah.

Težava je tudi financiranje. “Razpisana sredstva za sofinanciranje na ministrstvu za kulturo ostajajo enaka že nekaj let, čeprav vemo, da so se gradbena dela podražila vsaj za 20 odstotkov v zadnjih dveh letih,” so zapisali na UP. Kot so opozorili, bo izvedenih del vedno manj, če sofinanciranje ne bo sledilo podražitvam.

Poleg tega morajo pred vsakim delom objekta, ki ga želijo obnoviti, izvesti arheološka dela. Ta so po zakonu obvezna, niso pa upravičen strošek na razpisih za sofinanciranje, so dodali.

Kljub vsem težavam se bo prihodnje leto, če bodo dobili gradbeno dovoljenje, predvidoma začela celovitejša obnova posameznih enot z možnostjo faznega začetka uporabe objekta, napovedujejo na UP.

V pritličju, ki bo javno dostopno, načrtujejo raziskovalne centre, laboratorij za virtualno resničnost, center za preprečevanje samomorov, kotiček za zdrav življenjski slog in prireditvene prostore. Poleg tega bodo tam med drugim še muzej, čitalnica in avditorij.

V prostorih nekdanjega servitskega samostana je po drugi svetovni vojni do druge polovice 90. let minulega stoletja domovala koprska porodnišnica. Do leta 2003 je tam delovala še metadonska ambulanta, nato pa je stavba propadala. Leta 2011 so lastništvo stavbe prenesli na UP, ki je avgusta 2021 začela obnovo.

STA, C. R.