Narodni muzej Slovenije v Ljubljani je postal varna točka za otroke

0
406
Ljubljana. Narodni muzej. (Foto: Nebojša Tejić / STA)

Mreži varnih točk, kamor se lahko otroci obrnejo po pomoč v primeru stisk ali težav, se je pridružil tudi Narodni muzej Slovenije, so sporočili iz muzeja. Danes je sicer po vsej Sloveniji že več kot 1075 varnih točk.

Varni točki Narodnega muzeja Slovenije se nahajata v Ljubljani na dveh lokacijah, v Muzejski in Maistrovi ulici. Zaposleni na varni točki so seznanjeni, kako otrokom pomagati, kako z njimi komunicirati ter na katero pristojno ustanovo naj se obrnejo.

Unicefov projekt varnih točk, javnih prostorov, kamor se lahko obrnejo otroci v stiski, teče že 21. leto, po vsej Sloveniji jih je že več kot 1075.

V šolskem letu 2021/2022 je bilo v varnih točkah približno 18 obiskov otrok, ki so se tja zatekli zaradi resnih težav v duševnem zdravju, strahu pred ocenami in šolo, medvrstniškega nasilja ali težav v družini.

Velikokrat pa se otroci znajdejo v “manjših” težavah, ki jih lahko razrešijo že v sami varni točki, brez posredovanja pristojnih ustanov. Takih primerov je bilo najmanj 59. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, se nekateri obiski se zgodijo tudi zgolj iz radovednosti, kako je varna točka videti. Nekateri otroci pa denimo potrebujejo le polnilec za telefon ali pa so pozabili ključe in želijo priti v stik s starši. Včasih pa potrebujejo le kakšen nasvet in razbremenilni pogovor, so še sporočili iz muzeja.

STA, C.R.