Poletni rokodelski tabor v Šmartnem pri Litiji

0
212
(Foto: Tina Kosec/STA)

Po lanski uspešni prvi izvedbi rokodelskih taborov so v Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije na pobudo ministrstva za gospodarstvo med poletnimi počitnicami pripravili Slovenski rokodelski tabor 2023, ki v juliju poteka v devetih slovenskih krajih. Danes ga začenjajo v Šmartnem pri Litiji, kjer bodo do sobote mladi ustvarjali z glino.

 

Na taboru v Šmartnem pri Litiji bo 10 mladih, starih med 12 in 17 let, tri dni spoznavalo delo na lončarskem vretenu in druge načine obdelave gline, končne izdelke pa bodo skupaj tudi okrasili. Z mentorico rokodelko bodo oblikovali tudi nakit iz naravnih in umetnih materialov. V prostem času bodo imeli čas za prijateljsko druženje in ogled tamkajšnjih kulturno-zgodovinskih znamenitosti.

Tabori se bodo v devetih slovenskih krajih razvrstili skozi ves julij. Od 3. do 5. julija so mladi ustvarjali na taborih v Rokodelskem centru Ribnica in Rokodelskem centu Veržej. Sledili so tabori v Rogatcu in Moravčah. Po taboru v Šmartnem pri Litiji bodo mlade rokodelce gostili še v Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Čipkarski šoli Idrija in Slovenj Gradcu.

Tabori so namenjeni učencem in mladostnikom, starim od 12 do 17 let, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del počitnic in hkrati razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Na njih mladi ustvarjajo iz različnih materialov, kot so les, steklo in glina. Učijo se tudi klekljanja in sitotiska.

V luči novega zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva tudi letos vsebine v celoti financira ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter tako omogoča, da so tabori za udeležence brezplačni.